12:11 16.06.2015

Корпоратизація "Укрзалізниці" перебуває на завершальній стадії – директор із реформування

2 хв читати
Корпоратизація "Укрзалізниці" перебуває на завершальній стадії – директор із реформування

Корпоратизація Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") перебуває на завершальній стадії, і створення акціонерного товариства "Українська залізниця", як і раніше повідомлялося, планується до осені поточного року.

Як повідомив директор із реформування, майнової та правової політики "Укрзалізниці" Євген Кравцов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", у рамках створення самого АТ вже розроблена корпоративна структура системи управління, триває робота над внутрішніми документами, порядком у рішень. Система зміниться досить сильно, додав він.

"Однак те, що нам залишилося зробити,- це набагато більший обсяг роботи. У нормативній частині необхідно прийняти ще багато підзаконних актів. Також нагадаю, що зі створенням АТ серйозно зміниться система державного управління, під це необхідно прописати кілька документів. Обсяг роботи попереду досить серйозний", - зазначив він.

За словами Є. Кравцова, у короткостроковій перспективі необхідно поточний порядок роботи підлаштувати під нову організаційну структуру.

"На сьогоднішній день спостерігається цікава ситуація, коли в наявності державна адміністрація, яка є і держорганом і де-факто центром холдингової структури, що займається щоденним управлінням галуззю в оперативному режимі, тоді як часто державні галузі виконують стратегічну функцію. У світовій практиці, навіть у держсекторі, завжди створюються корпоративні структури, які реалізують бізнес-функції", - сказав Є. Кравцов.

На його думку, більша частина функцій, які сьогодні виконує "Укрзалізниця" як держорган, має перейти до міністерства, а в майбутньому - до органів, що регулюватимуть залізничну галузь (Національна комісія з регулювання у сфері транспорту, Агентство залізничного транспорту – ІФ).

"В акціонерного товариства "Українська залізниця" мають залишитися лише бізнес-функції. Наше завдання на перших етапах саму модель роботи підлаштувати під структуру акціонерного товариства. Також ми розуміємо, що різко перейти від однієї структури до іншої не можна, тому процес буде плавним, а в подальшому будуть відбуватися більш серйозні зміни. Якщо говорити структурно, ми передбачаємо зміну самої структури ринку, виділяється окремо інфраструктурна складова, складова перевізника та вагонна складова", - зазначив Є. Кравцов.

Він додав, що, насамперед, необхідно юридично виділити інфраструктурну складову і, на цьому етапі передбачається, що це буде акціонерне товариство "Українська залізниця", а в подальшому передбачається виділити тягову складову і вагонні компанії у вигляді субхолдингу.

"При правильному менеджменті структура має виглядати саме так. Схожа структура реалізована на Deutsche Bahn, вона показала себе як ефективна", - резюмував Є. Кравцов.

Повний текст інтерв'ю з Є. Кравцовим буде опубліковано на веб-сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА