14:27 18.02.2015

Вартість Європейського валу зменшилася щонайменше вдвічі - голова Держприкордонслужби України

2 хв читати
Вартість Європейського валу зменшилася щонайменше вдвічі - голова Держприкордонслужби України

Державна прикордонна служба оптимізувала проект з облаштування державного кордону "Європейський вал", вартість якого зменшилася щонайменше вдвічі, заявив голова відомства Віктор Назаренко.

"Попередню вартість робіт може бути зменшено щонайменше вдвічі, а то й більше", - повідомив В.Назаренко, представляючи на засіданні уряду в середу оновлений проект "Європейського валу".

Він нагадав, що перший варіант проекту був матеріально обтяжливий та фінансово витратний.

Загальна сума витрат становила 8 362 млн грн, а вартість облаштування 1 км кордону сягала 4 млн грн.

"Орієнтовна сума витрат на облаштування 1 км кордону на першому етапі, тобто поточного року, реально може становити (за оновленим проектом - ІФ) не 3,7 млн грн, як планувалося раніше, а не більше ніж 1 млн грн залежно від місцевості та прикордонної інфраструктури. Вартість робіт на інших етапах потребує додаткового вивчення", - сказав він.

Голова Держприкордонслужби зауважив, що цей проект включає сукупність оборонних елементів охорони державного кордону, тому об'єктивно становить державну таємницю.

"Підрядниками буде визначено лише ті установи, в яких є потужні виробничі можливості та які гарантовано здатні виконати передбачені планом завдання у визначені терміни", - додав він.

За словами В.Назаренка, для професійного опрацювання плану та здійснення детальних розрахунків відомству потрібен час до кінця березня поточного року.

"Проект відповідного розпорядження уряду підготовлено. Враховуючи попередній досвід щодо погодження проекту розпорядження Кабміну за зазначеним планом і невідкладну потребу його швидкої та практичної реалізації, прошу вас (прем'єр-міністра - ІФ) внести цей проект на розгляд уряду сьогодні як невідкладний і ухвалити його без погодження", - сказав він.

В.Назаренко також виступив перед урядом із пропозицією реалізувати відповідний проект за допомогою спеціального державного підприємства.

"Вивчивши світовий досвід, отримавши багато різнопланових пропозицій, ми вважаємо за доцільну ідею щодо можливої реалізації плану "Європейський вал" за допомогою державного підприємства. Воно може забезпечувати планування, проектування, поетапне облаштування, а згодом і утримання кордону України", - сказав голова Держприкордонслужби.

У свою чергу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підтримав цю ідею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА