14:31 12.02.2015

Переслідування російськими силовиками активістів за лютневий мітинг 2014 року під парламентом в українському Сімферополі є незаконним - правозахисники

2 хв читати
Переслідування російськими силовиками активістів за лютневий мітинг 2014 року під парламентом в українському Сімферополі є незаконним - правозахисники

У Кримській польовий місії з прав людини (КПМ) вважають, що переслідування російськими силовиками активістів за участь у мітингу біля стін кримського парламенту 26 лютого 2014 року, що тривають у Криму, порушують міжнародні норми права і принципи кримінального права, оскільки ці події відбувалися на території України, під її юрисдикцією і здійснювалися її громадянами.

"Прокуратуру і слідчий комітет РФ не бентежить, що вони порушили кримінальну справу щодо подій, які сталися за три тижні до "референдуму". Дії відбувалися на території України, під юрисдикцією України і здійснювалися громадянами України", - заявила заступник голови КПМ (Україна) Ольга Скрипник, повідомляється в четвер на офіційному сайті КПМ.

На її думку, вирішувати, чи було це правопорушенням, мають право лише українські суди.

У свою чергу, заступник голови КПМ (Росія) Дмитро Макаров впевнений, що вже зараз можна оскаржити рішення про арешти людей за цією справою, зокрема, і через звернення до Європейського суду з прав людини.

При цьому в КПМ зазначають, що за участь у подіях 26 лютого минулого року наразі заарештовано лише активістів, опозиційних до чинної влади Криму. Один з них - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

У місії нагадали, що в рамках розслідування справи щодо подій 26 лютого 2014 року співробітники СК РФ і Центру протидії екстремізму провели обшук на першому кримськотатарському телеканалі ATR. У результаті були вилучені записи подій 26 лютого 2014 року перед Верховною Радою Криму. 29 січня цього року в рамках цієї справи було затримано А. Чийгоза за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях", а 7 лютого за аналогічним обвинуваченням затримано Іскендера Кантемирова. Його залишили під вартою на два місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог посилив наступальні дії на авдіївському, куп'янському, бахмутському напрямках, широкомасштабного наступу на півночі Харківщини немає - ОСУВ "Хортиця"

У неділю в Україні невеликий дощ прогнозується лише в північних областях

СБУ оголосила набір до ЦСО "А"

Російська армія демонструє нездатність застосовувати боєприпаси по намічених цілях - британська розвідка

На Харківщині тривають бої за н.п. на прикордонні, які перебували в "сірій зоні", українські захисники отримують підкріплення і стабілізують смугу

Понад 1,6 тис. абонентів залишилися без газу в Харківській області через обстріли РФ - Міненерго

ГУР МО України ідентифікувало російських військовослужбовців, які обстрілюють Україну "Кинджалами"

Росіяни здійснили 52 обстріли населених пунктів Чернігівської, Сумської та Харківської областей

Фінал "Євробачення-2024" відбудеться в суботу, Alyona Alyona & Jerry Heil виступлять під №2

Росіяни за добу 11 разів обстріляли Донецьку область - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА