19:30 08.12.2014

Російська сторона своїм мовчанням перешкоджає Україні в питанні заочного засудження представників попередньої влади - генпрокурор

2 хв читати

Генеральний прокурор України Віталій Ярема зазначає, що російська сторона не відповідає на запити українських правоохоронців про місцезнаходження екс-президента Віктора Януковича та інших колишніх вищих посадових осіб держави, що не дає змоги заочно їх засудити.

"Що стосується закону про так зване заочне засудження, в цьому законі необхідно обов'язково зазначити, що людина перебуває за межами України. А нині в ньому записано, що треба встановити, що особа перебуває за межами України. Сьогодні РФ не дає нам відповідь (про місцезнаходження представників попередньої влади України - ІФ)", - сказав генпрокурор журналістам у Києві в понеділок.

В.Ярема зазначив, що надсилав листи генпрокурору РФ, зокрема щодо української льотчиці Надії Савченко, російських громадян, яких було затримано на території України за участь у терористичних організаціях.

"Вони не відповідають нам, і я думаю, що вони нам не відповідатимуть і щодо місцезнаходження тих людей, яких ми заочно засуджуватимемо", - висловив припущення генпрокурор.

Генпрокурор нагадав, що В.Янукович, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та екс-глава МВС Віталій Захарченко причетні до розкрадання коштів, які вони вивели з України та які перебувають на банківських рахунках у Швейцарії, Ліхтенштейні та країнах Європейського Союзу.

"У нас уже заарештовано на сьогодні близько $2 млрд лише на різних рахунках цих людей, зокрема нерухомості", - сказав В.Ярема.

Він зазначив, що, згідно з європейськими нормами, підставою для повернення незаконно виведених коштів з України є вирок суду. "Тобто, якщо суд визнає людину винною та пише у вироку, що такі кошти підлягають конфіскації, тоді це є підставою для повернення коштів", - пояснив генпрокурор.

Закон про зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, що передбачають можливість досудового розслідування та судове провадження за відсутності підозрюваного (обвинуваченого), було ухвалено 7 жовтня та підписано 22 жовтня 2014 року.

Документ розробило Міністерство юстиції у виконання пункту плану першочергових заходів щодо подолання корупції, затвердженого розпорядженням Кабміну від 2 липня "з метою забезпечення принципу невідворотності покарання у випадках, коли підозрюваний (обвинувачений), перебуваючи поза межами України, переховується від органів слідства та суду, ухиляючись від кримінальної відповідальності".

Згідно із законом, стосовно підозрюваного (обвинуваченого), що переховується від органів слідства та суду, здійснюватиметься спеціальне кримінальне провадження за обов'язкової участі захисника. Таке провадження відкриватимуть у випадках злочинів проти засад національної безпеки України, проти миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку, умисних вбивств, терористичної діяльності та корупційних злочинів.

Раніше під час розроблення цього законопроекту в серпні цього року генпрокурор Віталій Ярема заявив, що розроблювальний законопроект про заочне засудження дасть змогу притягнути до відповідальності екс-президента Віктора Януковича та його колишнє оточення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА