17:15 26.08.2014

Україна має намір у 2015 р. розпочати будівництво ЦСВЯП - Недашковсьий

3 хв читати
Україна має намір у 2015 р. розпочати будівництво ЦСВЯП - Недашковсьий

Україна має намір у 2015 році розпочати будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), повідомив президент державного підприємства НАЕК "Енергоатом" під час символічного встановлення кілочка, що дало старт початку реалізації проекту.

У церемонії також брав участь президент компанії Holtec International Кріс Сінгх, технологію якої буде покладено в проект будівництва ЦСВЯП.

За словами Ю.Недашковського, на початок 2017 року планується розпочати постачання обладнання у вигляді перших контейнерів, в яких складуватиметься відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП).

Голова "Енергоатома" уточнив, що 21 серпня відбулося розкриття конвертів для вибору проектних організацій. Надійшло сім пропозицій, через 20 днів "Енергоатом" визначиться з вибором проектувальника об'єкта. До кінця 2014 року планується розпочати проектування об'єкта.

Голова "Енергоатома" уточнив, що фінансова схема проекту на 90% складається з експортного кредитування, на 10% - з авансового платежу "Енергоатома".

"Нарешті повернення цих грошей здійснюватиметься після введення та в міру заповнення сховища за рахунок економії коштів на вивезенні ВЯП до РФ", - сказав він.

У свою чергу К.Сінгх не виключив, що в кредитуванні проекту можуть узяти участь банки, які вже працювали з НАЕК "Енергоатом".

Голова НАЕК також повідомив, що контракт передбачає передачу технологій від Holtec Україні.

"Технологія дуже складна, використовуються матеріали, які поки що не виробляють в Україні", - додав голова "Енергоатома".

К.Сінгх уточнив, що передача технологій українській стороні розпочнеться через чотири роки.

Ю.Недашковський уточнив, що щороку Україна сплачує близько $200 млн РФ за переробку та зберігання ВЯП, що приблизно становить вартість реалізації проекту з будівництва ЦСВЯП.

При цьому він наголосив, що будівництво сховища має значний економічний ефект та є дуже важливим для країни проектом із погляду її енергетичної незалежності.

Як повідомлялося, "Енергоатом" із метою скорочення витрат, пов'язаних із поводженням із ВЯП, у 2003 році оголосив міжнародний тендер із відбору компанії для створення в країні ЦСВЯП сухого типу для палива з трьох АЕС (Запорізька АЕС уже має власне пристанційне сховище ВЯП - ІФ). Переможцем тендера наприкінці 2005 року визнано Holtec International. "Енергоатом" у грудні того самого року уклав із нею контракт загальною вартістю EUR127,75 млн на проектування, ліцензування, будівництво та введення в експлуатацію першої черги сховища.

Водночас Верховна Рада ухвалила закон про спорудження ЦСВЯП лише в лютому 2012 року, а питання виділення землі для об'єкта було вирішено лише у квітні 2014 року.

Згідно з урядовим розпорядженням №131 від 12 лютого 2009 року, пусковий комплекс ЦСВЯП для реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних станцій має бути побудовано за 36 місяців за 1,23 млрд грн, тоді як вартість будівництва всього ЦСВЯП оцінюється в 3,68 млрд грн.

Розроблене Науково-дослідним і проектно-конструкторським інститутом "Енергопроект" (Київ) техніко-економічне обґрунтування передбачає проектну місткість ЦСВЯП у 16,53 тис. відпрацьованих тепловидільних елементів, зокрема 12,01 тис. - із блоків ВВЕР-1000 та 4,52 тис. - ВВЕР-440. При цьому місткість пускового комплексу становить 3,62 тис. збірок, зокрема 2,51 тис. - з ВВЕР-1000.

ЦСВЯП входитиме до складу єдиного комплексу з поводження з ВЯП державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС".

Створення такого об'єкта дасть змогу НАЕК "Енергоатом" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке нині переважно вивозять на тимчасове зберігання до РФ. ВЯП із шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозять до РФ, а зберігають у пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію у 2001 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР: РФ на місяць може виробляти 30-40 одиниць ракет "Калібр", до 10 - "Оніксів" і стільки ж "Цирконів", до трьох - Х-69

Волонтери ТЧХУ та рятувальники ДСНС евакуювали 84 людини з багатоповерхівки Вишгорода, де виникла пожежа

Окупанти обстріляли село на Харківщині, загинула мирна жителька - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб - МВС

Міноборони відкрило в Україні вже 19-й центр рекрутингу - в Ужгороді

Відомо про двох загиблих і шістьох поранених унаслідок обстрілу Гірника Донецької області - голова ОВА

Тенденція до збільшення кількості ДТП через водіння в нетверезому стані посилюється - патрульна поліція

Журналісти можуть відновити роботу у ВР для висвітлення сесій після великодніх свят - Юрчишин

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА