13:16 14.07.2014

Український консул намагається зустрітися з льотчицею Савченко - глава МЗС

2 хв читати
Український консул намагається зустрітися з льотчицею Савченко - глава МЗС

Українському консулові в понеділок не дозволили зустрітися з військовою льотчицею Надією Савченко, яка перебуває під арештом у Воронежі, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"До Надії Савченко сьогодні не пустили українського консула. Це порушення всіх можливих норм. Після обіду консул знову до неї пробиватиметься", - написав глава МЗС у своєму Twitter у понеділок.

Як повідомлялося, 9 липня стало відомо, що Н.Савченко, яку взяли в полон та яка перебуває нині в СІЗО у Воронежі (РФ), пред'явлено обвинувачення в пособництві у вбивстві. "Надію Савченко обвинувачують органи слідства в причетності до вбивства журналістів ВДТРК поблизу Луганська", - зазначив офіційний представник Слідчого комітету Росії. Її взяли під варту за рішенням Новоусманського суду терміном до 30 серпня.

У СКР також стверджують, що Н.Савченко затримали в РФ після того, як вона перетнула кордон без документів під виглядом біженки.

За словами представника Новоусманського суду Воронезької області, Н.Савченко оскаржила постанову суду про взяття її під варту. Розгляд скарги, яку було направлено до облсуду, відбудеться 10 липня.

МЗС України висловило протест у зв'язку з незаконним вивезенням на територію РФ Н.Савченко.

Президент України Петро Порошенко доручив Генпрокуратурі та СБУ перевірити обставини вивезення Н.Савченко з України на територію Російської Федерації.

Крім того, П.Порошенко доручив МЗС із залученням інших держорганів вжити всіх заходів щодо безумовного звільнення російською стороною української льотчиці з-під варти та повернення її в Україну.

Президент також доручив зовнішньополітичному відомству звернутися до міжнародних організацій, іноземних держав із вимогою засудити систематичне порушення РФ на території України прав і свобод громадян України, а також застосувати всі можливі дипломатичні, політичні та економічні заходи щодо посилення тиску на Росію для нейтралізації та запобігання реальним і потенційним загрозам порушення нею загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Захист Н.Савченко здійснюють адвокати Марк Фейгін, Микола Полозов та Ілля Новиков.

Заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий наголосив напередодні, що Україна додає максимум зусиль для звільнення своїх громадян - військової льотчиці Н.Савченко та режисера Олега Сенцова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА