14:35 05.04.2014

Moody's знизило суверенний рейтинг України на щабель, до "Саа3", прогноз - "негативний"

3 хв читати

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг держоблігацій України на один щабель, з "Саа2" до "Саа3", повідомляється в прес-релізі агентства, оприлюдненому в ніч на суботу.

Прогноз рейтингу залишений "негативним", що свідчить про можливість його подальшого погіршення в недалекому майбутньому. До цього Moody's знижувало суверенний рейтинг України на самому початку лютого.

Moody's пояснює рейтингову дію трьома чинниками, що загострюють довгострокові економічні та податково-бюджетні проблеми України. Йдеться про ескалацію політичної кризи та погіршення відносин із Росією, напружену ситуацію з точки зору надання зовнішньої ліквідності у світлі припинення фінансової підтримки Росією та підвищення цін на газ і погіршення макроекономічних показників.

Агентство очікує зростання боргового навантаження з 40,5% ВВП на кінець 2013 року до 55-60% до кінця 2014 року через значний бюджетний дефіцит, істотного скорочення ВВП (на 5-10%) і різкого послаблення гривні.

Крім того, "подальші економічні санкції з боку Росії, зокрема підвищення цін на газ і можливе посилення торговельних обмежень, також завдадуть шкоди економічному прогнозу України", зазначає Moody's. Агентство нагадує, що постачання з Росії забезпечують практично весь імпорт газу Україною, і на РФ припадають 25% українського експорту товарів. Moody's не може назвати оцінку ймовірності такого розвитку подій.

"Moody's очікує збереження високого рівня внутрішньополітичного ризику в Україні з урахуванням майбутніх президентських виборів у травні та ризику дострокових парламентських виборів пізніше цього року. Moody's також відзначає істотний ризик подальшої дестабілізації на сході та півдні України", - йдеться в прес-релізі.

В умовах ескалації кризи Національний банк України (НБУ) скоротив валютні інтервенції, що призвело до падіння гривни приблизно на 27% до долара США з початку року. Водночас міжнародні резерви країни знизилися: за даними НБУ, на 1 березня вони становили $15,642 млрд, хоча Moody's наводить іще нижчу оцінку станом на лютий - $13,6 млрд.

При цьому, за оцінками Moody's, до кінця року Україні знадобиться $8 млрд для обслуговування держборгу в іноземних валютах, у 2015 році - ще $9 млрд.

Водночас Moody's знизило рейтинг українського держпідприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" з "Саа2" до "Саа3". Прогноз - "негативний" відповідно до прогнозу суверенного рейтингу. Заборгованість підприємства в повному обсязі й безумовно гарантована урядом України.

Moody's вважає, що домовленості України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про кредит на $14-18 млрд у 2014-2015 роках стримують ризики валютної кризи. Проте агентство бачить істотний ризик призупинення виділення коштів МВФ через слабке дотримання Україною програм фонду в минулому, умови нової програми, які, найімовірніше, будуть складними для виконання, й високу політичну невизначеність.

Moody's визнало нещодавні події в Україні й пов'язані з ними істотні зміни кредитоспроможності держави підставами для перегляду рейтингу поза графіком публікації суверенних рейтингів, передбаченим законодавством ЄС.

Ступінь "Caa3" - останній у групі рейтингів низької якості та вкрай високого кредитного ризику, на 9 позицій нижче інвестиційної категорії. Аналогічні рейтинги Moody's мають Греція і Кіпр. Подальше погіршення свідчитиме про оцінку Moody's стану України як переддефолтного або дефолтного. Два інші рейтингові агентства з "великої трійки" - Standard&Poor's і Fitch Ratings - оцінюють суверенний рейтинг України на рівні "CCC".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА