19:23 05.07.2013

Аргументи спецдоповідача ПАРЄ дозволяють закрити справу ЄЕСУ, переконаний Власенко

3 хв читати

Захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко вважає, що суд має всі підстави, щоб закрити справу про фінансові зловживання корпорації "ЄЕСУ" на нинішній стадії процесу.

"Абсолютно очевидно, що навіть ті аргументи, які викладено в доповіді пана Пітера Омтзігта (парламентар від Нідерландів, спецдоповідач Парламентської асамблеї Ради Європи - ІФ), є очевидними підставами, щоб закрити цю кримінальну справу, навіть не даючи оцінки іншим доказам у справі", - сказав С.Власенко, обґрунтувавши свою позицію під час судового засідання в п'ятницю.

Він процитував витяги з доповіді П.Омтзігта про розмежування політичної та юридичної відповідальності, наголосивши, що цей документ, затверджений 28 червня на сесії ПАРЄ, розміщено на офіційному сайті організації.

"Відновлення старих обвинувачень за начебто ухилення від сплати податків, висунених проти Ю.Тимошенко, не переконує. Ці обвинувачення нібито стосуються шахрайства з податком на додану вартість, начебто вчиненого ЄЕСУ з 1997-го по 1999 рік. На той час Тимошенко вже не працювала в цій компанії. Цей факт навіть не заперечує сторона обвинувачення, позиція якої зводиться до твердження, що Тимошенко давала усні вказівки бухгалтерам ЄЕСУ, штовхаючи їх на вчинення такого начебто шахрайства, але без пред'явлення хоч якихось доказів такого твердження. Відсутність доказів була насправді причиною закриття цього самого розслідування у 2005 році, що підтвердив український Верховний Суд після розгляду в судах нижчих інстанцій. Відкриття цієї справи після восьми років без будь-яких нових фактів у відомому політичному контексті є зловживанням", - процитував С.Власенко. Він додав: "Ось це оцінки, які дає Європа тому, що відбувається тут!".

Він також процитував фрагменти з доповіді, де П.Омтзігт висловлює думку, що процеси проти Ю.Тимошенко "не мають нічого спільного зі справедливим правосуддям".

"Було просто використано зовнішню форму судового розгляду як прикриття для реалізації наміру нової більшості щодо виключення ключових лідерів опозиції з політичного рівняння і покарання їх за дії, які вони вчинили під час перебування при владі... Пані Тимошенко є одним із ключових лідерів в Україні. Навіть в ув’язненні вона залишається основним політичним суперником президента, але її було позбавлено можливості брати участь у жовтневих парламентських виборах 2012 року у зв'язку з кримінальними справами проти неї... Коли українська влада почала розуміти, що перше обвинувачення у газовій справі може виявитися неспроможним на міжнародній арені, проти Юлії Тимошенко було розпочато нові справи й відновлено старі", - цитував доповідь П.Омтзігта С.Власенко.

Він уже традиційно нагадав про рішення Верховного Суду України, в якому зазначено, що постанову про закриття справи ЄЕСУ було ухвалено законно, і закликав суд розглянути клопотання Ю.Тимошенко про закриття справи за її відсутності.

"З точки зору захисту це можна зробити саме на цій стадії судового процесу незалежно від стану здоров'я Юлії Тимошенко, незалежно від її присутності чи відсутності, оскільки на цю дію вона окремо письмово надала повноваження суду", - наголосив С.Власенко.

Після закінчення суду держобвинувач Марина Капінос, відповідаючи на запитання журналістів, скептично оцінила аргументи, наведені в доповіді П.Омтзігта.

"Найкраще оцінку цій ситуації дав захисник Кожем’якін у своєму виступі, коли зазначив, що міжнародні експерти давали висновки, навіть не читаючи матеріалів кримінальної справи", - сказала М.Капінос.

Як повідомлялося, раніше в п'ятницю суд укотре відмовився розглядати клопотання Ю.Тимошенко про закриття справи ЄЕСУ через відсутність складу злочину, зазначивши, що його буде розглянуто на відповідній стадії процесу у присутності підсудної.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розпочався другий процес проти групи "Рейхсбюргерів"

Війська РФ за минулий день здійснили 34 обстріли 11 громад Сумської області, одна людина поранена

Агресор завдав удару безпілотниками по енергетичних об'єктах Конотопа та Шостки

У Києві відбувся прем'єрний показ 7 документальних фільмів "Anthem of life"

На Покровському напрямку від початку доби відбито 37 атак - Генштаб ЗСУ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА