11:54 25.06.2013

Українські альпіністи в готелі Ісламабада очікують повернення на батьківщину - посольство

2 хв читати

Група українських альпіністів, які залишилися живими після нападу бойовиків на півночі пакистанського Кашміру, наразі в Ісламабаді очікують повернення на батьківщину. Їхнє спорядження поки що залишається в районі трагедії, повідомляють у посольстві України в Пакистані.

"Учора вдень до Ісламабада доставили групу з дев’ятьох громадян України - це альпіністи, які вижили. Їх розмістили в готелі, посольство опікується ними. Ми також організовуємо їх повернення в Україну", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" посол України в Пакистані Володимир Лакомов у вівторок.

За його словами, єдине питання, що перебуває в процесі вирішення, - спорядження, яким користувалися члени української експедиції, залишається на місці трагедії. "Повернення цього спорядження потребує певних зусиль, тому що район, де сталася трагедія, наразі оточений і закритий для будь-яких відвідувань іноземними й місцевими цивільними особами, він перебуває під контролем поліції, армії та спецслужб", - пояснив дипломат.

Він також підтвердив, що за результатами остаточного впізнання серед загиблих альпіністів - троє громадян України: "Сьогодні вранці остаточно завершилася процедура ідентифікації тіл загиблих - українців троє, це ті люди, прізвища яких ми раніше називали".

В.Лакомов повідомив, що планується організація відправлення тіл на батьківщину, додавши, що в цьому питанні посольство активно співпрацює з пакистанськими урядовими структурами.

"Позавчора міністр внутрішніх справ Пакистану у своїй заяві від імені прем'єр-міністра висловив бажання надати літак пакистанських ВПС для транспортування цих тіл. Наразі посольство в тісному контакті з представниками цього міністерства, а також Міністерства закордонних справ відпрацьовує це питання", - зазначив посол.

Щодо можливості надання матеріальної компенсації родичам загиблим, як наполягає Україна, це питання остаточно поки що не вирішено. "Це питання стоїть, підтверджено нотами посольства, які ми направили в контексті вирішення наслідків трагедії. Але ми поки що не отримали відповіді пакистанської сторони", - сказав В.Лакомов.

Як повідомлялося, в ніч на 23 червня внаслідок атаки бойовиків на табір альпіністів на півночі пакистанського Кашміру загинули троє українців, двоє китайців, литовець, непалець, двоє словаків. Також серед жертв - один турист із подвійним американсько-китайським громадянством.

Трагедія сталася в північній частині Кашміру - регіоні Гілгіт-Балтистан, який вважався однією з найбезпечніших областей Пакистану, але останніми роками там було зафіксовано кілька нападів бойовиків на представників шиїтської меншини.

Відповідальність за вбивство туристів узяло на себе пакистанське воєнізоване угрупування "Джундулла" (Jundullah). Пізніше про свою причетність заявив пов'язаний із "Джундуллою" рух "Техрік-і-Талібан Пакистан".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА