17:05 15.05.2013

Тимошенко заявляє, що слідчий суддя у справі Щербаня порушує її права на участь у допиті свідків

2 хв читати

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє про порушення її права на захист і участь у допиті свідка Петра Кириченка у справі про вбивство нардепа Євгена Щербаня з боку слідчого судді Печерського районного суду Києва Оксани Царевич.

"Суддя Царевич (слідчий суддя Печерського райсуду Києва - ІФ) не здійснює всіх необхідних заходів, щоб забезпечити мою присутність під час допиту свідка Петра Кириченка в залі судового засідання в приміщенні Апеляційного суду Києва, тим самим порушуючи не лише вимоги національного законодавства, а й вимоги статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини", - йдеться в заяві Ю.Тимошенко, переданій до Печерського райсуду Києва та адміністрації Качанівської виправної колонії, повідомляється на персональному сайті екс-прем'єра в середу.

Ю.Тимошенко наголосила, що суддя неодноразово порушувала її права на особисту участь у судовому засіданні із проведення слідчих дій у справі про вбивство Є.Щербаня.

"Інформую суд, що станом на 14 травня 2013 року я перебуваю на стаціонарному лікуванні в ЦКЛ №5 "Укрзалізниці" в Харкові, а відтак суд мав би застосувати в цій ситуації вимоги пункту 5 статті 138 КПК України в редакції 2012 року", - зазначено в заяві.

Екс-прем'єр вважає за неможливе проведення допиту чергового свідка у справі за її відсутності.

"Оскільки суддя Царевич неодноразово, грубо та свавільно нехтувала моїми правами, а обвинувачення в цій справі, хоча абсурдні та сфальсифіковані, але є тяжкими, я вимагаю забезпечити мою участь у судовому засіданні 15 травня о 16.00. Брати участь бажаю особисто, проти відеоконференції заперечую, заперечую також проти допиту цього свідка за моєї відсутності", - заявила вона.

Ю.Тимошенко наголосила, що заява Пенітенціарної служби України про її відмову бути етапованою до Києва "є грубо сфальсифікованою".

Як повідомлялося, увечері 14 травня захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що Ю.Тимошенко вимагає доставити її в Київ для участі в допиті П.Кириченка.

Увечері того самого дня в Державній пенітенціарній службі заявили, що екс-прем'єр України не надає відповідей на запитання про етапування її до Києва для участі в суді.

Вранці 15 травня на територію ЦКЛ №5 м. Харкова прибули карета швидкої допомоги, автозак, машини супроводу ДАІ та машина "Беркуту", які вишикувалися в колону біля центрального входу до лікарні, імовірно для етапування екс-прем'єра.

Проте станом на 12.00 кортеж, все ще перебував на території ЦКЛ №5. Водночас раніше начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков говорив, що на етапування до Києва необхідно близько шести-семи годин, а допит свідка має розпочатися о 16.00.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА