15:29 18.03.2013

Євро дешевшає рекордними темпами за 14 місяців через рішення щодо Кіпру

2 хв читати
Євро дешевшає рекордними темпами за 14 місяців через рішення щодо Кіпру

Євро дешевшає в понеділок щодо більшості найбільш торгованих валют світу. Його падіння в парі з доларом США є найзначнішим за 14 місяців, повідомляє агентство Bloomberg.

Інвестори побоюються, що рішення про проведення разових списань за депозитами вкладників кіпрських банків призведе до загострення боргової кризи в Європі. Невизначеність посилив той факт, що парламент Кіпру, який вже мав розпочати голосування за законопроектом про списання, відклав рішення до вівторка.

Євро до 16:00 мск 18 березня коштував $1,2945 порівняно з $1,3076 у п'ятницю ввечері на північноамериканських торгах. Останній раз порівнянне падіння спостерігалося 13 січня 2012. Раніше під час сесії єдина валюта опускалася до мінімуму з 22 листопада 2012 року - $1,2882.

За долар до цього часу давали 95,06 єни проти 95,28 на кінець попередньої сесії. Євро подешевшав до японської нацвалюти до 123,12 зі 124,59 єни на завершення п'ятничних торгів.

Європейський союз та Міжнародний валютний фонд ухвалили в суботу рішення надати Кіпру пакет допомоги у 10 млрд євро, щоб врятувати острів від банкрутства. При цьому додаткові 5,8 млрд євро уряд Кіпру має намір отримав за рахунок введення разового податку на депозити.

"Ці заходи змушують людей нервувати, побоюватися повторення ситуації в інших країнах в майбутньому, вони можуть призвести до відтоку капіталу з регіону, що підкріплює наш негативний погляд на євро. Ми очікуємо поновлення знижувального тренду для цієї валюти", - заявив валютний аналітик UBS Мансур Мохі-Уддін.

Водночас падіння євро після обіду менш виражене, ніж на азіатських торгах, оскільки учасники ринку розраховують на те, що негативний вплив подій на Кіпрі буде обмеженим. Як зазначає аналітик Danske Bank Арне Расмуссен, поки що ситуація на Кіпрі суттєво не вплинула на прибутковість короткострокових італійських та іспанських держоблігацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

В Одесі внаслідок обстрілів пошкоджено приміщення представництва омбудсмена

Окупанти припинили наступ у районі Авдіївки, відновили наступ на Часів Яр - ISW

Окупанти завдали ударів по Харкову та передмістю, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА