10:59 14.02.2013

Свідок у "справі Щербаня" розповів про мотиви вбивства депутата

3 хв читати

Свідок у кримінальному провадженні щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня Ігор Мар'їнкова заявляє, що мотивом для замовлення вбивства нардепа в 1996 році були бізнес-інтереси екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка. Саме вбивство Ю.Тимошенко оплатила зі своїх рахунків.

"Коли Рябін (співкерівник злочинного угруповання - ІФ) лікувався, то вийшла в нас розмова: чого ти такий нервовий? І він сказав, що було замовлення від Лазаренка в інтересах Тимошенко .... Що Юлії Володимирівні загрожувала якась небезпека від Щербаня, і було замовлення на Момота (президент компанії "Данко" Олександр Момот, його було вбито - ІФ) і Щербаня ", - сказав свідок на судовому засіданні в четвер, відповідаючи на запитання прокурорів, що саме йому відомо про обставини замовлення на вбивство Є.Щербаня.

Відповідаючи на запитання про мотиви злочину, свідок сказав: "Я розумію, що зійшлися інтереси Тимошенко і Щербаня. Лазаренко, враховуючи його кровожерливість, я знав його історію з 70-х років ... це цілком могло бути мотивом злочину".

Тобто, за словами І.Мар’їнкова, це були бізнес-інтереси.

"Нічого особистого, лише бізнес", - додав він.

Розповідаючи про оплату за вбивство, свідок зазначив: "Паша (Лазаренко - ІФ) дав команду Юлі заплатити ці гроші зі своїх рахунків, гроші були перераховані Мільченку, на його рахунку, і це був розрахунок за вбивство Щербаня".

І.Мар’їнков зазначив, що йдеться про $1,8 - $ 2 млн.

Народного депутата Є.Щербаня 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви розстріляла група осіб, які з автомобіля відкрили по ньому стрілянину з вогнепальної зброї. Від отриманих поранень депутат, його дружина і механік померли. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию.

17 квітня 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивць Є.Щербаня і голови Української міжбанківської валютної біржі, народного депутата Вадима Гетьмана.

Зокрема, Вадима Болотських засуджено до довічного ув'язнення з конфіскацією майна за вбивство Є.Щербаня, такий же вирок ухвалено і Сергію Кульова за В.Гетьмана.

Суд також визнав В.Болотських винним у вбивстві президента компанії "Данко" Олександра Момота та організації в 1995 році вибуху на стадіоні "Шахтар" у Донецьку (тоді загинув президент футбольного клубу "Шахтар", керівник фірми "Люкс" Ахать Брагін).

Крім того, суд засудив до довічного ув'язнення з конфіскацією майна Леоніда Добробатька за скоєння вбивств та розбійних нападів. Ще п’ятеро осіб отримали від 11 до 15 років позбавлення волі за скоєння вбивств, розбійних нападів та пограбувань у Донецькій і Луганській областях. Костянтин Нікулін та Ігор Пушняков були засуджені на 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, Едуард Косигін - на 11,5 років з конфіскацією майна, Микола Малахов і Сергій Володченко - на 11 років з конфіскацією майна.

Підсудні входили до складу злочинного угрупування, що діяло на території Донецької та Луганської областей. Керівник угруповання Є.Кушнір помер у Донецькому слідчому ізоляторі.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Ю.Тимошенко вручено повідомленні в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко і П. Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА