12:09 06.12.2012

Moody's знизило рейтинг облiгацiй України на один щабель, до "B3", прогноз - "негативний"

2 хв читати
Moody's знизило рейтинг облiгацiй України на один щабель, до "B3", прогноз - "негативний"

Мiжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг державних облiгацiй України на один щабель - до "B3" iз "B2", прогноз - "негативний", йдеться в повiдомленнi агентства.

Своє рiшення Moody's пояснює, по-перше, зниженням оцiнки iнституцiйної сили України, по-друге – браком зовнiшньої лiквiдностi, що пiдвищує ризики для нацiональної валюти, а також бiльш широкої фiнансової та економiчної кризи, по-третє – порiвняно слабкими економiчними прогнозами для України.

Зниження оцiнки iнституцiйної сили України Moody's пояснює, зокрема, тим, що країна ранiше незадовiльно виконувала зобов'язання, взятi на себе в рамках програм Мiжнародного валютного фонду, її нездатнiстю домовитися з Росiєю про новi цiни на газ.

Агентство зазначає, що валютнi резерви України знизилися на 23% до кiнця жовтня порiвняно з аналогiчним перiодом минулого року. Зниження резервiв пов'язане з проведеними Нацiональним банком iнтервенцiями з метою пiдтримки курсу гривнi - на тлi погiршення платiжного балансу країни, збiльшенням потреб в обслуговуваннi зовнiшнiх зобов'язань i зростанням попиту на валюту з боку населення. У 2013 роцi Україна має погасити зобов'язання на $8,9 млрд проти $7,5 млрд у 2012 роцi.

Прирiст української економiки в третьому кварталi припинився, за пiдсумками року може становити 0,5%, зазначають експерти Moody's. На 2013 рiк прогнозується зростання ВВП на рiвнi 1,5%.

"Негативний" прогноз рейтингiв України вiдображає знижувальнi ризики для розвитку ситуацiї в країнi за основним сценарiєм, наданим агентством, що передбачає досягнення нової угоди з МВФ найближчими мiсяцями, йдеться в прес-релiзi.

"Рейтинги України можуть бути зниженi в разi збiльшення побоювань Moody's щодо зовнiшньої лiквiдностi країни, особливо в тому разi, якщо майбутнi переговори про нову програму МВФ в Українi не будуть успiшними. Негативний тиск на рiвень рейтингiв також може чинити подальше погiршення ситуацiї в планi платiжного балансу, продовження вiдтоку капiталу, стiйка нестача лiквiдностi в банкiвськiй системi, серйознi проблеми з якiстю активiв та фiнансуванням, а також погiршення показникiв держборгу. Крiм того, будь-якi регулятивнi дiї Нацбанку в планi здiйснення довгострокових заходiв контролю капiталу також сприятимуть збiльшенню негативного тиску на рейтинги України", - наголошується в повiдомленнi Moody's.

"Прогноз рейтингу може бути змiнений на "стабiльний", якщо Україна успiшно проведе реформи, обумовленi в рамках надання країнi допомоги МВФ. Рейтинг країни може бути пiдвищений у разi успiшного завершення нової програми МВФ. Загалом пiдвищення рейтингу залежатиме вiд прийняття Україною надiйного, бiльш виваженого та послiдовного пiдходу до економiчної полiтики", - йдеться в прес-релiзi.

Moody's також знизило стелю рейтингу країни для боргових зобов'язань України в iноземнiй валютi до "B3" з "B1".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА