11:53 12.11.2012

Новий КПК розвантажить пенітенціарну систему на десятки відсотків - Портнов

3 хв читати

Положення нового Кримінально-процесуального кодексу (КПК), який наступного тижня набуває чинності, не cтосуватиметься тих, хто був засуджений до ухвалення кодексу, однак багато громадяни вийдуть із СІЗО, зазначає керівник групи із розробки КПК, радник президента країни - керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов.

Не передбачена новим КПК можливість направлення справи на додаткове розслідування, яке зазвичай суд використовував як замінник виправдувального вироку, надасть можливість, на думку А.Портнова, розвантажити пенітенціарну систему. "Наважуся вас запевнити, що слідчі ізолятори вдасться розвантажити вже в період з 20 листопада до 20 січня. Й розвантажити дуже серйозно - на десятки відсотків. 20 листопада багато осіб, які будуть доправлені до суду для обрання запобіжного заходу, не будуть арештовані. А ті, хто був арештований раніше, підлягають обов'язковому судовому контролю кожні два місяці. І якщо у когось двомісячний строк припаде на 21 листопада, він того ж дня зможе вийти, заплативши заставу. І так - кожного дня протягом двох місяців", - наголосив А.Портнов в інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ-Украина", опублікованому в понеділок.

Він нагадав, що в КПК введено поняття "кримінальні проступки", що передбачає два напрямки - декриміналізацію низки статей Кримінального кодексу (КК) і криміналізацію низки статей Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП).

У варіанті закону про кримінальні проступки покарання за кримінальні проступки не передбачає судимість. Людина, отримавши покарання, залишається несудимою, і на неї не поширюється конституційна заборону куди-небудь балотуватися. Ті статті КК, які переходять в закон про кримінальні проступки, тепер не матимуть такого впливу на долю людини, зазначив А.Портнов.

На питання про те, як вплине новий КПК на розслідування резонансних справ, зокрема, щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко, радник президента сказав: "На розслідування будь-яких справ закон впливає докорінно. Приміром, він пом'якшує міру запобіжного заходу за ненасильницький злочин . Але на особи, які пройшли кримінально-правову процедуру (засуджені - ІФ) до ухвалення цього кодексу, його дія, звичайно ж, не поширюється".

Згідно з новим КПК захисниками можуть бути лише адвокати, зареєстровані в реєстрі, а досі до цього списку можна було долучати родичів і близьких. Але "на захисників, що вступили в процес до нового КПК, ця норма не поширюється. Все, що було до 20 листопада, - родичі, близькі - все залишається", наголосив А.Портнов. Як відомо, одним із захисників Юлії Тимошенко є її дочка Євгенія.

При цьому участь родичів як захисників у нових справах проти вже засуджених новий КПК робить неможливим.

Новий КПК також вводить поняття угоди зі слідством, що, за словами А.Портнова, дає можливість піти від тюремного ув'язнення в обмін на інформацію про причетність до злочину інших осіб. "Суд затверджує угоду, а після певного часу - перевіряє, чи виконали сторони її умови. І якщо обвинувачений зробив усе, що обіцяв, він отримує свій умовний термін, а держава економить роки роботи слідчих і серйозні кошти. Крім цього, такий підхід допоможе боротися з організованою злочинністю ", - сказав А.Портнов.

Він також зазначив, що передбачений новим КПК суд присяжних "може бути задіяний лише в тих процесах, де йдеться про можливе довічне ув'язнення: при цьому громадянину надається право вибору - хоче він колегію з трьох суддів чи з трьох присяжних і двох професійних суддів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА