13:53 15.05.2012

Експерт: За логікою нинішньої влади, звільнити Тимошенко означало б проявити слабкість, а вони так не звикли діяти

2 хв читати

Затягування розгляду касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко на вирок у "газовій справі" посилить емоційну реакцію Євросоюзу, але фактично не позначиться на вже сформованій позиції ЄС з цього питання, хоча може призвести до того, що європейські політики проігнорують Євро-2012, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень Владимир Фесенко.

"Насправді реакція Євросоюзу давно відома, і навряд чи тут будуть якісь принципові зміни. В цьому випадку можна говорити тільки про певну міру емоційної реакції", - зазначив В.Фесенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Він нагадав, що була дуже різка емоційна реакція ЄС на інцидент із Ю.Тимошенко, коли до неї було застосовано фізичну силу під час примусового переведення з колонії до лікарні, а також щодо стану її здоров'я. "В усьому іншому вимоги залишаються незмінними - Європа наполягатиме на звільненні Тимошенко або бодай на тому, щоб її лікування продовжилося в Європі, зокрема в Німеччині", - сказав політолог.

"Щодо гіпотетичної проблеми, пов'язаної з політичним бойкотом Євро-2012, то не виключено, що відкладення розгляду цієї справи на період фактично до фіналу чемпіонату, звісно, може спонукати деяких європейських політиків ігнорувати його", - допускає він.

Загалом В.Фесенко переконаний, що долю Ю.Тимошенко буде вирішено не раніше ніж восени. "Мені здається, тактичною лінією української влади буде не поспішати з остаточним вирішенням проблеми Тимошенко. Думаю, рішення стосовно того, чи залишиться вона у в'язниці, або, можливо, буде реалізовано варіант з її лікуванням за кордоном, буде ухвалено не раніше кінця року й не раніше завершення парламентських виборів", - зазначив експерт.

"Чекати, що випустять раніше, на мій погляд, було б дещо наївно, хоча в Європі на цьому наполягають, цього вимагають. Але українська влада, найімовірніше, не квапитиметься зі швидким рішенням, зокрема й тому, що за її логікою - логікою багатьох представників нинішньої влади в Україні - сьогодні звільнити Тимошенко означало б проявити слабкість, піддатися тиску з боку Європи, а вони так не звикли діяти", - додав він.

"Тому долю Тимошенко, найімовірніше, буде вирішено не сьогодні й не наприкінці червня, а, думаю, не раніше ніж восени, якщо з нею не станеться чогось непередбачуваного", - наголосив В.Фесенко.

При цьому, за його словами, доля угоди між Україною і ЄС вирішуватиметься насамперед з огляду на подальшу долю Ю.Тимошенко, а також з урахуванням оцінки парламентських виборів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА