15:21 07.11.2023

Мін'юст подав позов до ВАКС про конфіскацію насособудівельних активів російської групи ГМС і до її співвласників - батька і сина Лук'яненків та росіянина Цоя

3 хв читати
Мін'юст подав позов до ВАКС про конфіскацію насособудівельних активів російської групи ГМС і до її співвласників - батька і сина Лук'яненків та росіянина Цоя

Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) позов про застосування санкції, що передбачає стягнення в дохід держави активів, які належать російській групі "ГМС" (раніше - "Гидромашсервис"), та до її основних співвласників - Володимира Лук'яненка-старшого та його сина Володимира (громадянина РФ), а також до громадянина РФ Германа Цоя, які вже перебувають під санкціями України.

"6 листопада 2023 року Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 закону України "Про санкції", - ідеться в повідомленні на сайті міністерства.

У ньому наголошується, що відповідачі чинять вирішальний вплив на діяльність групи підприємств - виробників насосного обладнання для нафтогазового комплексу, енергетики, житлово-комунального та водного господарства, зокрема на території України та РФ.

"Також відповідачі сприяють забезпеченню безперебійного функціонування військово-промислового комплексу країни-агресора в умовах ведення агресивної війни на території України шляхом сплати податків до держбюджету країни-агресора в значних розмірах і постачання коштів для ремонту військової та спеціальної техніки на користь військових частин і підприємств РФ", - повідомляє Мін'юст.

Серед третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача, за інформацією Мін'юсту, виступають сумський завод "Насосенергомаш" (понад 90,6% володіє зареєстрована на Кіпрі Naftech Pump LTD, нова назва - H.M.S. Capital Limited, кінцевим бенефіціаром якої є Володимир Лук'яненко-молодший). Заарештовані акції "Насосенергомашу" були передані в управління АРМА.

Крім того, серед третіх осіб - АТ "Сумське машинобудівне НВО" (власник понад 83,9% - кіпрська Repenio Holding) та очолюване Лук'яненком-старшим АТ "Сумське машинобудівне НВО-Інжиніринг" (100% - у Repenio Holding), дочірнє підприємство "Завод обважнених бурильних і ведучих труб" (100% - у Alveron Holding Limited), а також Alveron Holding Limited (100% - у Alveron Holding Limited.

Як повідомлялося, у травні 2023 року президент України Володимир Зеленський своїм указом запровадив санкції, що відкривають шлях до конфіскації активів, проти десятків пов'язаних із російськими фізособами іноземних компаній, які володіють великими активами в Україні, зокрема компаній Лук'яненка та його сина - Repenio Holding Limited, Alveron Holding і Naftech Pump Ltd.

За даними Мін'юсту, серед активів також консорціум "Атоммашпроєкт", готельний комплекс "Ювілейний", ТОВ "Кусум Фрам", ТОВ "Компанія з управління майновим комплексом", "Стандартінвест-Південь", "Терра-Україна", "Південьпівнічморсервіс", фірма "Олтрі" Лтд.., "Фрунзе-Профіль", ТОВ "Суми-Електрод", НДІ і ПК Інститут атомного та енергетичного машинобудування, ТОВ "Веселе", "Техногаз-С", "Котельня південного промвузла", "Градовіт-ХХІ", "МАШ-Сервіс", Torberg Beteiligungen AG, а також члени сім'ї Грек (власники низки цих активів).

Санкція закону України передбачає стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, щодо яких особа може прямо або опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом праву розпорядження майном.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА