07:20 28.07.2022

НБУ вирішив продавати валюту і під готівковий сегмент

2 хв читати
НБУ вирішив продавати валюту і під готівковий сегмент

Національний банк України посилив заходи щодо стабілізації ситуації на готівковому валютному ринку, вирішивши продавати валюту і на цьому сегменті ринку, а не лише на міжбанку.

"Ми ухвалили рішення продавати валюту під цей сегмент, чого не було раніше", - написав директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін у фейсбуці у ніч на четвер.

За його словами, результати цього рішення побачать на ринку у четвер-п'ятницю.

"Треба розвезти готівку по відділеннях, купити її (якщо немає) тощо. Система інерційна", – пояснив Лупін.

За його словами, ситуацію дещо ускладнює той факт, що з початку липня частка небанківських обмінників на ринку становить 78%.

"Але рішення ухвалено – додамо", – зазначив директор департаменту відкритих ринків НБУ, який днем раніше написав у фейсбуці: "Не буде 40".

Як повідомлялося, у небанківських обмінниках та на "чорному" ринку готівкова гривня останні два дні дешевшала і пробила рівень 40 грн/$1. Найбільші банки поки що декларують курс до 40 грн/$1 (але майже впритул до нього), тоді як низка інших банків ставлять ціну продажу долара за 40 грн/$1.

НБУ, який 21 липня підвищив офіційний курс долара на 25% – до 36,57 грн/$1, у рамках ослаблення на гривню на готівковому ринку минулого тижня дозволив банкам продавати громадянам безготівкову валюту на суму до 50 тис. грн на місяць за умови її розміщення на депозит щонайменше на 3 місяці. Хоча банкам потрібен деякий час для реалізації цієї пропозиції на практиці.

Крім того, постановою Нацбанку №159 від 26 липня, що набула чинності в середу, дозволив банкам продавати населенню готівкову валюту не лише в обсягах її купівлі, а й додатково 50% обсягу купівлі у населення безготівкової валюти з 13 квітня. За даними НБУ, у квітні-червні банки придбали у населення близько $700 млн безготівкової валюти, тоді як готівкової – $1,11 млрд.

Лупін уточнив, що готівкові валютообмінні операції з початку липня склали: банки купили еквівалент $158 млн і продали $168 млн, тоді як не банки – відповідно $572 млн та $564 млн.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА