15:33 13.07.2022

РФ вивезла з України зернових та рослинних олій на $613 млн – KSE Агроцентр

2 хв читати
РФ вивезла з України зернових та рослинних олій на $613 млн – KSE Агроцентр

Сумарна вартість викрадених РФ в України зернових, олійних культур та олії з початку вторгнення орієнтовно становить $613 млн

Про викрадення росіянами продукції АПК переважно у Херсонській та Запорізькій областях розповів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Роман Нейтер під час дискусії "100 днів після вторгнення РФ: сучасний стан та перспективи продовольчої безпеки та сільськогосподарських ринків у світі".

Експерт наголосив, що за час війни російські окупанти пошкодили або знищили 4 млн тонн ємностей для зберігання сільгоспкультур. Ще частина зерносховищ перебуває у тимчасово окупованих регіонах.

На український АПК також негативно вплинула блокада РФ українських морпортів, яка суттєво ускладнила експорт агропродукції та порушила ланцюжки постачання. Це призвело до падіння у травні 2022 року середньозважених цін на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та олію на 33,7% порівняно з довоєнним періодом, тоді як світові ціни на агропродукцію різко зросли.

Нейтер нагадав, що у червні KSE Агроцентр оцінив загальну суму збитків та втрат через війну в сільському господарстві України в $27,6 млрд.

Як повідомлялося, загальна сума прямих втрат, заподіяних сільськогосподарській галузі України внаслідок повномасштабного вторгнення РФ, до середини червня становила $4,3 млрд. млрд.

Крім цього, 22% від загальної шкоди українського АПК припали на втрати сільгосптехніки ($926 млн), 14% - на вироблену продукцію ($613 млн), 6% - на зерносховища ($272 млн), по 3% - на тваринництво ($136 млн) ) та товарно-матеріальні цінності, серед яких - пальне та добрива ($120 млн), 2% - на багаторічні насадження ($89 млн).

Загальна сума непрямих втрат сільськогосподарської галузі України від вторгнення РФ за період з 24 лютого до середини червня становила $23,3 млрд. Найбільших втрат (51%) країна зазнала через здешевлення сільгосппродукції внаслідок блокади її морпортів – $11,9 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА