18:43 30.05.2022

Нідерланди не платитимуть РФ за газ у рублях, постачання припиниться 31 травня

1 хв читати
Нідерланди не платитимуть РФ за газ у рублях, постачання припиниться 31 травня

Газовий трейдер із Нідерландів GasTerra ухвалив рішення не виконувати вимог "Газпрому" про нову систему оплати російського газу, йдеться в повідомленні компанії.

"У відповідь на рішення GasTerra "Газпром" оголосив про припинення постачання з 31 травня 2022 року", - наголошується в релізі покупця.

"Це пов'язано з тим, що це може призвести до порушення санкцій, упроваджених ЄС, а також тому, що є занадто багато фінансових та операційних ризиків, пов'язаних із необхідним варіантом оплати. Зокрема відкриття рахунків у Москві за російським законодавством та контроль над ними з боку російського режиму становлять надто великий ризик для гронінгенської компанії", - також йдеться у повідомленні.

Припинення постачання означає, що з цього моменту до 1 жовтня 2022 року, моменту завершення контракту, покупець не отримає приблизно 2 млрд куб. м газу. Цей обсяг, упевнена GasTerra, вона зможе безболісно заповнити в інших постачальників.

Як повідомлялося, нова схема оплати газу, нав'язувана Москвою, передбачає, що в уповноваженому фінансовому інституті - Газпромбанку - для іноземних покупців відкривають спеціальні рублеві та валютні рахунки типу "К". Іноземний покупець платить за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на "Московській біржі" та переводить рублі "Газпрому". Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу нібито вважається виконаним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА