14:37 03.05.2022

У "Новій пошті" закликали зняти регулювання цін на пальне для подолання його дефіциту

2 хв читати
У "Новій пошті" закликали зняти регулювання цін на пальне для подолання його дефіциту

Проблему дефіциту пального на ринку вирішить дерегулювання цін та правил забезпечення його постачання, вважає співвласник компанії "Нова пошта" Володимир Поперешнюк.

"Якщо ми хочемо вирішити проблему дефіциту пального, треба перестати регулювати ціни, скасувати всі ліцензії на торгівлю, виробництво палив, дерегулювати правила, які стосуються пересування водіїв та транспортних засобів, і попросити наших західних партнерів послабити свої вимоги до регулювання", - написав він у своєму фейсбуці у вівторок.

"Україні і фронту, як ніколи, потрібна повна дерегуляція та вільна економіка", – наголосив Поперешнюк.

Водночас він зазначив, що повністю підтримує пункт презентованого урядом плану відновлення економіки, в якому йдеться про те, що економіка має бути побудована на принципах дерегуляції та лібералізації.

"Я це підтримую повністю! Тож чому б не почати негайно, з паливної галузі?", - зазначив співвласник "Нової пошти".

Водночас, на його думку, питання скасування регулювання цін та підприємницької діяльності, що ускладнює використання підприємцями наявних та потенційних ресурсів, стосується будь-яких вкрай потрібних українцям товарів та послуг.

Як повідомлялося, для подолання дефіциту пального, що виник на ринку, Кабінет Міністрів постановою №488 від 29 квітня 2022 року збільшив граничні рівні торговельної надбавки до середньої роздрібної ціни реалізованих АЗС бензинів з 4,55 грн до 6,5 грн/літр, дизельного пального – з 5 до 7 грн/літр.

Уряд також дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на "брендове преміальне" пальне за умови, що вони також продають пальне за цінами, регульованими державою. Раніше роздрібні ціни "брендового" пального не могли перевищувати регульовані державою роздрібні ціни більш ніж на 5%.

Кабмін розраховує, що нові заходи дадуть змогу ліквідувати дефіцит пального протягом тижня, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи, й наразі вирішується питання, як максимально швидко ввезти їх на територію України.

Середні роздрібні ціни на бензини та дизельне пальне в Україні в період 29 квітня до 2 травня збільшилися на 1,1-1,7 грн/літр після підвищення Кабінетом Міністрів минулої п'ятниці граничної маржі від їхнього продажу на АЗС, свідчать дані консалтингової групи "А-95" (Київ).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА