16:40 27.04.2022

ЄС забезпечив газом Польщу та Болгарію, має намір покінчити з енергозалежністю від РФ - фон дер Ляєн

2 хв читати
ЄС забезпечив газом Польщу та Болгарію, має намір покінчити з енергозалежністю від РФ - фон дер Ляєн

Європейська комісія була готова до можливого відключення газу Москвою, Польща та Болгарія вже отримують цей енергоресурс від членів ЄС з інтерконекторів, заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Сьогодні держави-члени радилися у складі координаційної групи щодо газу. Польща та Болгарія поінформували нас про розвиток ситуації. Польща та Болгарія вже отримують газ від своїх сусідів із Європейського Союзу", - повідомила фон дер Ляєн у спеціальній заяві для ЗМІ у середу в Брюсселі.

За її словами, незабаром буде "негайна, єдина і координована" відповідь Брюсселя на дії Москви, щоб мати впевненість, що "рішення "Газпрому" матиме найменші можливі наслідки для європейських споживачів".

Фон дер Ляєн пообіцяла, що Єврокомісія помножить свої зусилля в регіональних групах країн ЄС, які можуть надавати найшвидшу допомогу своїм сусідам. Це пом'якшить ефект від можливих порушень газопостачання. Буде також продовжено роботу з гарантій постачання та накопичення достатніх запасів газу в середньостроковій перспективі.

Фон дер Ляєн розраховує, що план Єврокомісії щодо зміцнення енергетичної безпеки ЄС RePowerEU допоможе вже цього року сильно скоротити залежність від російських викопних джерел. Буде збільшено імпорт ЗПГ із США, також триває робота з державами-членами щодо пошуку альтернативних постачальників газу.

"У довгостроковій перспективі RеPowerEU також допоможе нам перейти до більш надійного, безпечного та сталого енергопостачання. Ми представимо наші плани щодо прискорення "зеленого" переходу в середині травня. Кожен євро, який ми інвестуємо у відновлювані джерела енергії та енергоефективність, є запорукою нашої майбутньої енергетичної незалежності", - вважає глава Єврокомісії.

Вона повідомила, що ЄК вітає план Парижа щодо якнайшвидшого скликання зустрічі міністрів енергетики ЄС.

"Епоха російських копалин у Європі добігає кінця. Європа йде вперед у питаннях енергетики", - підсумувала фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, вранці в середу "Газпром" повністю зупинив постачання газу компаніям "Булгаргаз" (Болгарія) та PGNiG (Польща) у зв'язку з несплатою в рублях. На кінець 26 квітня "Газпром експорт" не отримав платежі за квітень від цих компаній у рублях, відповідно до указу президента РФ №172 від 31.03.2022 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА