14:15 06.11.2021

Імпорт електроенергії з Білорусі обсягом 5 МВт-год 6 листопада здійснює "ТЕТ груп" - голова енергокомітету ВР

2 хв читати
Імпорт електроенергії з Білорусі обсягом 5 МВт-год 6 листопада здійснює "ТЕТ груп" - голова енергокомітету ВР

 Компанія "ТЕТ груп" 6 листопада розпочала імпорт електроенергії з Білорусі обсягом 5 МВт-год, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

"Розпочався імпорт електроенергії з Білорусі до України обсягом 5 МВт-год", - написав Герус у своєму Telegram-каналі в суботу.

При цьому він звернув увагу, що його здійснює саме ТОВ "ТЕТ груп" Віталія Бутенка, яка, за його словами, єдина отримала електроенергію з Білорусі, на відміну від НАЕК "Енергоатом" та "ЕРУ Трейдінг", які також викуповували міждержавні перетини для імпорту на аукціонах "Укренерго", але фізично його не здійснюють.

Водночас Герус зазначив, що раніше "ТЕТ груп", заснована влітку поточного року і яка розпочала свою діяльність лише у жовтні, не імпортувала електроенергію.

"Проте саме "ТЕТ груп" обходить і державний "Енергоатом", і "ЕРУ Трейдінг", що працює на ринку понад п'ять років, та отримує ексклюзивний/монопольний доступ до білоруської електроенергії", - наголосив голова комітету.

Герус припустив, що доступ до білоруської е/е компанія отримала в результаті певних домовленостей.

Як повідомлялося, згідно з даними на сайті ENTSO-E, на 6 листопада заброньовано по 5 МВт потужності перетину з Білоруссю на кожну годину доби, за винятком останньої.

На аукціоні з розподілу потужності міждержавних перетинів для імпорту на 6 листопада 10 МВт викупило ТОВ "ЕРУ Трейдінг", що належить Ярославу Мудрому та Дейлу Перрі, ще 5 МВт - ТОВ "ТЕТ груп" Віталія Бутенка, який раніше очолював Д.Трейдінг. Загалом пропонувалося 15 МВт.

Раніше за підсумками місячного аукціону на листопад 855 МВт потужності для імпорту з Білорусі викупила НАЕК "Енергоатом", ще 15 МВт - ТОВ "Електро Ком'юніті". Але, зважаючи на все, "Енергоатом" відмовився від потужності перетину на 3 та 4 листопада, оскільки вони були виставлені на добовий аукціон. Водночас уже на добові аукціони на 5 та 6 листопада виставлялося лише 15 МВт, що дало привід учасникам ринку говорити про те, що "Енергоатом" на ці дні залишив за собою право на раніше заброньовані потужності. У самій компанії це не коментують.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА