19:42 02.11.2021

Надходження газу в Молдову зросло майже втричі проти жовтня, тиск у системі нормалізувався

3 хв читати
Надходження газу в Молдову зросло майже втричі проти жовтня, тиск у системі нормалізувався

Тиск у магістральному газопроводі на території Молдови повністю відновлено після зниження в жовтні до критичного рівня, повідомив на своїй сторінці у Facebook у вівторок увечері віце-прем'єр, міністр інфраструктури та регіонального розвитку країни Андрій Спину.

"Усе повертається на круги своя. Тиск на всіх ділянках системи передачі "Молдоватрансгаз" вищий за критичні значення і продовжує зростати. При цьому середнє значення тиску природного газу в магістральних трубопроводах системи передачі становить близько 22,6 бара", - зазначив Спину.

Він нагадав також, що з 1 листопада в Молдову надходить газ відповідно до оновленого контракту між "Молдовагазом" і "Газпромом", який набув чинності в понеділок.

"Об'єм природного газу, який надходитиме в точки з'єднання з Україною сьогодні, становить 14,2 млн куб. м порівняно з 5,7 млн куб. м/добу в жовтні", - повідомив віце-прем'єр.

Згідно з новим контрактом, збережено колишній маршрут доставки газу до Молдови - через територію України, із входженням в країну на станції Гребінники.

Віце-прем'єр також повідомив, що більшість об'єктів у Кишиневі та Бельцях підключені до системи опалення. За його словами, в Кишиневі з 4430 об'єктів підключені 3335, що становить 75%. До них входять 2 540 житлових будинків, що становить понад 90% житлового фонду; 142 дитячі садки; 124 школи; 58 медичних закладів; 50 вищих навчальних закладів; 283 економічних агенти; 114 приватних будинків. У вівторок будуть підключені ще 136 багатоквартирних будинків. З 2845 непідключених житлових будинків близько 170 не запитували поки що постачання теплової енергії для опалення.

"Щодо муніципалітету Бельці, то з 30 жовтня місцева ТЕЦ-Північ повернулася до нормального режиму роботи й почала підключати споживачів згідно з графіком і технологічними режимами виробництва. Наразі з загальної кількості 719 будинків підключено всі соціальні об'єкти та 412 житлових будинків. "Термогаз-Бельці" також отримав необхідні обсяги природного газу, відповідно підключив соціальні об'єкти й обслужив житлові будинки", - зазначив Спину.

Він окреслив також завдання, які мають бути вирішені найближчим часом, щоб остаточно подолати енергетичну кризу та створити умови для скасування надзвичайного стану. Серед цих заходів він назвав перехід підприємства Termoelectrica з використання мазуту на природний газ; поповнення запасів альтернативного палива; компенсацію обсягів природного газу, взятих з операційних балансових рахунків газотранспортної системи України та Румунії; компенсацію обсягу споживаної електроенергії з енергосистеми України за рахунок збільшення виробництва електроенергії на молдовській ГРЕС у Придністров'ї.

Як повідомлялося, з 1 листопада набув чинності п'ятирічний договір на постачання газу Молдові, підписаний 29 жовтня в Санкт-Петербурзі. Попередній контракт закінчився 30 вересня. У жовтні Молдова купувала газ за тимчасовим контрактом на місяць по $790 за 1 тис. кубометрів. При цьому "Газпром" постачав лише 67% необхідного обсягу газу. Через його брак тиск у трубопроводі впав до критичних 13 барів. У зв'язку з цим парламент Молдови оголосив режим надзвичайного стану на 30 днів - з 22 жовтня по 20 листопада. Для підтримки балансу в газопроводі Молдова в останній декаді жовтня взяла в борг газ в Україні та Румунії, а також купувала на міжнародному ринку по 1-1,5 млн кубометрів газу на день. Середня ціна становила $994 за тисячу кубічних метрів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА