19:55 31.08.2021

Грузія відмовилася від 75 млн євро траншу ЄС, пояснивши зростанням економіки, в ЄС заявили про невиконання низки умов програми

3 хв читати
Грузія відмовилася від 75 млн євро траншу ЄС, пояснивши зростанням економіки, в ЄС заявили про невиконання низки умов програми

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає, що у зв'язку з двозначним економічним зростанням у країні в 2021 році може не знадобитися брати другу частину макрофінансової допомоги ЄС розміром 75 млн євро, щоб не збільшувати зрослий зовнішній борг.

"Цього року, оскільки ми почали скорочувати зовнішній борг, велика ймовірність того, що більше не буде необхідності отримувати цю суму", - заявив Гарібашвілі журналістам у вівторок.

При цьому прем'єр зазначив, що Грузія, звичайно, дуже вдячна ЄС за всю допомогу, яку він надав країні під час боротьби з пандемією коронавірусу, і в цілому за все, що зробив і робить Євросоюз.

Однією з головних причин того, що уряд може утриматися від запозичення другої частини макрофінансової допомоги ЄС, він назвав той факт, що це кредит, а не грант. "Головний мотив у тому, що ми поступово почали скорочувати зовнішній борг", - наголосив прем'єр.

За його словами, згідно з попередніми статистичними даними, зростання ВВП Грузії у липні у річному обчисленні склало близько 10%, а за сім місяців поточного року - 12,2%. "Це призведе до додаткових надходжень до бюджету, і при збереженні цих темпів до кінця року ми, швидше за все, будемо мати двозначне економічне зростання", - сказав Гарібашвілі.

Тим часом, увечері у вівторок виконувач обов'язків голови представництва ЄС в Грузії Джуліан Крамп заявив на брифінгу в Тбілісі, що його офіс вже отримав відмову грузинського уряду прийняти другий транш макрофінансової допомоги, який повинен був надійти в кінці вересня.

"Сума в розмірі 75 млн євро повинна була бути перерахована у разі, якщо Грузія виконала б взаємно узгоджені зобов'язання, взяті при підписанні у вересні 2020 року умов програми макрофінансової допомоги, яка повинна була бути спрямована на допомогу населенню, щоб впоратися з пандемією", - сказав він.

Крамп наголосив, що Грузія не змогла достатньою мірою виконати умови для отримання макрофінансової допомоги, "зокрема не змогла підвищити незалежність, підзвітність і якість судової системи".

"Євросоюз закликає владу Грузії виконати свої зобов'язання щодо реформ, зокрема в інтересах грузинського народу в сфері правосуддя, а також для майбутніх відносин з ЄС", - заявив Крамп.

ЄС у листопаді 2020 року повідомив про те, що в рамках програми макрофінансової допомоги надасть Грузії 100 млн євро для підтримки платіжного балансу країни і полегшення її бюджетних фінансових потреб у подоланні наслідків пандемії COVID-19.

За інформацією ЄС, цей кредит складається з 75 млн євро, виділених з програми макрофінансової допомоги, оголошеної в квітні 2020 року, спрямованої на пом'якшення соціально-економічних наслідків пандемії коронавірусу, і 25 млн євро, що представляють собою останній транш із попередньої програми макрофінансової допомоги, затвердженої у квітні 2018 року.

"Загалом 95 млн євро виділяються у вигляді пільгових кредитів, 5 млн євро - у вигляді грантів", - йшлося в прес-релізі грузинського офісу ЄС.

ЄС надає Грузії фінансову і технічну допомогу за різними напрямами. Станом на 1 серпня 2021 року борг Грузії перед ЄС становив 133 млн євро.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА