12:57 11.08.2021

Уряд ініціює дискусію з НБУ - перший віце-прем'єр

2 хв читати
Уряд ініціює дискусію з НБУ - перший віце-прем'єр

Кабінет Міністрів України розпочне дискусію з Національним банком щодо тіснішого погодження політик, повідомив перший віце-прем'єр - міністр економіки Олексій Любченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми її (дискусію - ІФ) розпочнемо. Прем'єр-міністр уже висловив таке побажання перед главою НБУ. Сподіваюся, вона відбудеться щодо ролі та місця кожної установи в цій країні. Це стосується не лише НБУ, а й Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку", - сказав Любченко.

За його словами, Нацбанк провадить грамотну політику в стримуванні інфляції, проте підвищення облікової ставки є надмірним, тому що причини інфляції не пов'язані з монетарними факторами.

"НБУ провадить грамотну політику в цьому (стримуванні інфляції - ІФ), але її ми повинні разом узгодити, щоб вона відповідала цілям "Стратегії України 2030" щодо зростання ВВП. Це означає, що треба шукати баланс між кредитуванням, інфляцією і розвитком реального сектора", - зазначив перший віце-прем'єр.

Любченко наголосив, що важливо, щоб заробітна плата зростала швидше за інфляцію, а інфляція була прогнозованою.

Він також висловив сподівання, що в Україні незабаром з'являться фондові інструменти для зміцнення економіки, оскільки наразі трансмісія монетарної політики в Україні обмежена і працює в одноканальному режимі - через валютний ринок.

"Фондового ринку фактично немає, банківське кредитування перебуває у стагнації. Про факторинг ми не чуємо. Якби працювали ці фінансові інструменти, проблем із ефективним обігом грошей в Україні не було б, і Нацбанк провадив би іншу монетарну політику", - вважає Любченко.

На його думку, необхідно надати новий зміст Раді фінансової стабільності, яка об'єднує для координації Нацбанк, НКЦПФР, Мінфін і Фонд гарантування вкладів фізосіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА