16:33 05.05.2021

Єврокомісія запропонувала обмежити доступ на ринок ЄС іноземних компаній, які субсидує держава

2 хв читати
Єврокомісія запропонувала обмежити доступ на ринок ЄС іноземних компаній, які субсидує держава

Європейська Комісія (ЄК) запропонувала у середу регламент, який обмежить доступ на єдиний ринок ЄС іноземних компаній, які субсидує держава.

"Відкритість єдиного ринку - наш найбільший актив, але відкритість потребує справедливості", - заявила на прес-конференції виконавчий заступник глави ЄК Маргрете Вестагер, яка відповідає за політику у сфері конкуренції та за кластер "Європа, готова до цифрової епохи".

Вона зазначила, що ЄС - це "наддержава у сфері торгівлі та інвестицій". У 2019 році обсяг прямих іноземних інвестицій становив понад 7 трильйонів євро.

З іншого боку, пояснила Вестагер, у самому ЄС понад 60 років діє система контролю над державною допомогою. Вона запобігає гонці субсидій між державами-членами союзу, але її дія не охоплює іноземні щодо ЄС компанії. Нові правила покликані усунути субсидії, які спотворюють конкуренцію, що надаються державами, які не входять до ЄС.

Інший виконавчий заступник глави ЄК Валдіс Домбровскіс, який займається питаннями економіки й торгівлі, наголосив, що "несправедливі переваги, що надаються за рахунок субсидій, давно стали бичем міжнародної конкуренції". За його словами, держсубсидії викривляють дію ринкових механізмів та забезпечують компаніям конкурентні переваги за рахунок одержуваної держпідтримки, а не за рахунок якості продукції або новаторства.

За його словами, новий регламент "зрівняє правила гри в ЄС і сприятиме позитивним змінам, зберігаючи при цьому відкритість".

Комісар ЄС з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон додав у зв'язку з цим, що кожен, хто активний на єдиному ринку ЄС, хто інвестує в Європу або подає заявки на проекти, що фінансуються державою (бере участь у конкурсах держзамовлення), має грати за правилами ЄС.

Відповідно до пропонованого регламенту ЄК отримає право розслідувати фінансову участь державних органів країни, що не входить до ЄС, у компаніях, які ведуть економічну діяльність в ЄС, і за необхідності усувати їхні наслідки, які спотворюють ринок, йдеться у прес-релізі ЄК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА