17:35 23.03.2021

"Нафтогаз" та "ЙЕ Енергія" Фірташа домовилися про постачання газу під річний контракт

4 хв читати
"Нафтогаз" та "ЙЕ Енергія" Фірташа домовилися про постачання газу під річний контракт

НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "ЙЕ Енергія" Дмитра Фірташа уклали угоду про купівлю-продаж природного газу, яка дасть змогу учасникам ринку запропонувати населенню ресурс за фіксованою ціною протягом року, йдеться в оприлюднених у понеділок прес-релізах компаній.

У "Нафтогазі" зазначають, що за дорученням уряду група завершила розробку ринкового рішення, яке зможе захистити домогосподарства від сезонних стрибків ціни на газ під час наступного опалювального сезону, а також від зростання цін, що спостерігається через відновлення світової економіки.

"Таким рішенням є впровадження річного тарифу, який визначає єдину ціну на газ протягом року. Ця ціна працює як страховка на авто. Вона дає змогу уникнути проблем (у випадку з цінами на газ - пікових стрибків цін взимку), але, на відміну від страховки, не потребує передоплати. Забезпечення такої "страховки" в Україні стало можливим завдяки "Нафтогазу", його доступу до європейських бірж і вільному руху газу між європейським ринком та Україною", - зазначили у компанії.

За оцінкою НАК, перевагами такого тарифу зможуть скористатися всі побутові споживачі, оскільки група надасть рівні можливості для всіх газопостачальних компаній, щоб вони могли розробити власний річний тарифний план. "Нафтогаз" готовий надати можливість купувати газ постачальникам, які працюють на роздрібному ринку для населення.

"Нафтогаз", зокрема, вже досяг домовленостей із найбільшим постачальником - компанією "ЙЕ Енергія", яка є оптовим постачальником, зокрема для низки регіональних газзбутів, що працюють під брендом "Твій газзбут".

У свою чергу "ЙЕ Енергія" оголосила, що з "Нафтогазом" вже укладено угоду про купівлю природного газу за ринковою ціною, що дасть компанії можливість забезпечити постачальників ресурсом для річних контрактів на постачання газу для населення та комерційних споживачів.

"Підписання такого контракту дасть змогу постачальникам вийти з річною пропозицією для населення та гарантувати стабільні постачання газу протягом року", - зазначили у компанії.

За словами директора "ЙЕ Енергія" Артема Компана, довгострокові контракти стануть гарантією прогнозованості роботи ринку газу, а також вагомим аргументом для інвесторів.

Перехід усіх побутових споживачів на річний контракт буде здійснено з 1 травня відповідно до правил постачання природного газу побутовим споживачам, які затверджує НКРЕКП.

"Річний контракт дасть змогу українцям краще планувати свої витрати на житлово-комунальні послуги, а державі, відповідно, планувати витрати на субсидії та пільги вразливим категоріям споживачів. Крім того, споживачам не потрібно буде щомісяця турбуватися про ціну на газ, а суми в платіжках стануть більш прогнозованими", - зазначили в компанії.

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв підтвердив, що нові пропозиції для домогосподарств будуть доступні з початку травня.

"Переваги річного тарифу та його гнучкість уже оцінили споживачі ГПК "Нафтогаз України". Настав час масштабувати цей досвід на всю країну. Наші клієнти, які обрали восени тариф "Річний", досі платять за газ за ціною, яка була на момент підписання договору", - зазначив він.

За даними "Нафтогазу", на сьогодні регіональні газзбути відповідають за постачання газу 65% домогосподарств, ГПК постачає газ 13% споживачів роздрібного ринку.

Річний тариф, який упроваджується для захисту споживачів, надаватимуть за замовчуванням усі газопостачальні компанії, як це передбачено в проекті рішення НКРЕКП. При цьому кожен споживач зможе змінювати річний тарифний план на щомісячний упродовж року, а також обрати послуги будь-якого іншого постачальника газу.

"Правила вільного ринку є для нас пріоритетними, і група "Нафтогаз" робитиме все можливе, щоб постачальники конкурували між собою, підвищуючи якість послуг і знижуючи власну націнку. Водночас держава, використовуючи повноваження НКРЕКП і АМКУ, зможе контролювати, щоб постачальники пропонували своїм клієнтам річний продукт з обґрунтованою націнкою", - резюмував Коболєв.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України встановив на лютий-березень 2020 року граничну ціну газу в 6,99 грн/куб. для побутових споживачів, а також для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) і релігійних організацій.

У Міністерстві енергетики у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" повідомили, що не мають наміру ініціювати дію обмеження ціни на ринку газу в 6,99 грн/куб. м, встановленого урядом на лютий-березень для побутових і низки інших споживачів.

Кабінет Міністрів 3 березня доручив Мінекономіки підготувати проект рішення, що передбачає продаж АТ "Укргазвидобування" у березні 2021 року газу постачальникам і виробникам теплової енергії для потреб споживачів комунальних послуг, зокрема ОСББ і ЖБК, за фіксованою ціною на термін з 1 квітня 2021 року по 30 квітня 2022-го.

Окрім цього, Кабмін мав намір зобов'язати "Укргазвидобування" з квітня 2021 року продавати 100% відпуск об'єму природного газу всім учасникам ринку на умовах не гірших, ніж групі "Нафтогаз".

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, котрий ініціював це доручення, пояснив, що вже в березні необхідно провести всю кампанію контрактування, щоб з квітня з'явився річний продукт на роздрібному ринку.

НКРЕКП 5 березня попередньо схвалила рішення, яким зобов'язала всіх постачальників газу пропонувати побутовим споживачам базовий річний пакет терміном дії з 1 травня по 30 квітня за фіксованою ціною.

"ЙЕ Енергія" у 2020 році реалізувала на ринку країни 5,6 млрд куб м газу і 35 тис. МВт електроенергії. Компанія реалізує і ресурс вітчизняних газодобувних підприємств, і ресурс іноземних компаній.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА