16:59 15.02.2021

Інтеграція української енергосистеми з ENTSO-E можлива у 2023 році ‒ думка

3 хв читати

Інтеграція енергосистеми України з європейською ENTSO-E стане можливою в 2023 році, повідомили директор секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Янез Копач і голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький на форумі Ukraine30 у понеділок.

"Я вважаю, що 2023 рік - це надто амбітно й оптимістично, проте це цілком імовірно. Можливо, це відбудеться дещо в триваліший період часу", ‒ сказав Копач.

За його словами, процес інтеграції з ENTSO-E містить два найбільш важливі аспекти в плані технічної адаптації та організаційної. В організаційному плані необхідно здійснити сертифікацію "Укренерго".

Як вважає директор секретаріату ЕС, Україна також під час інтеграційного процесу має готуватися до дискусії з європейською спільнотою на предмет стабільної та прогнозованої роботи українських АЕС.

"Я впевнений, серед країн-членів Європейського Союзу буде однозначно чути голоси: Україна до нас приєднується з усіма своїми атомними електростанціями, тому цей процес слід добре організувати. "Енергоатом" не в дуже хорошому фінансовому стані, оскільки його використовують для субсидування населення (...) Як буде організовано виведення з експлуатації АЕС ‒ це будуть серйозні дискусії, і Україна має до них готуватися", ‒ заявив Копач.

У свою чергу голова "Укренерго" висловив упевненість у тому, що Україні вдасться досягти енергетичної інтеграції з ЄС саме в 2023 році.

"Я вважаю, що синхронізація в 2023 році цілком можлива. Більше того, ми в "Укренерго" вважаємо, що ми обов'язково цього досягнемо, і це стане найбільш значимою сталою відповіддю на ті проблеми, які ми нині спостерігаємо в нашій енергосистемі", ‒ наголосив Кудрицький.

За його словами, Україна вже здійснила більшість довготривалих і капіталомістких технічних заходів у частині відповідної реконструкції теплових енергоблоків і систем регулювання частоти й потужності, будівництва мережевих елементів у вигляді необхідних підстанцій і ліній електропередач, тестування всіх енергоблоків ТЕС, ГЕС та АЕС.

"Ми очікуємо, що вже в середині наступного року ENTSO-E сформулює свій технічний вердикт стосовно того, що українська енергосистема здатна приєднатися до європейської без жодних негативних наслідків для обох енергосистем", ‒ наголосив голова "Укренерго".

За його інформацією, нині "Укренерго" разом з ENTSO-E планують графік проведення тестів в ізольованому режимі, коли Україна буде вимушена на короткий час від'єднатися від енергосистем Росії та Білорусі й попрацювати тиждень-два в острівному режимі - без допомоги сусідніх країн.

"Це останній організаційний і технічний крок, який передуватиме синхронізації", ‒ констатував Кудрицький.

Голова "Укренерго" водночас висловив сподівання на вчасне ухвалення Верховною Радою закону про сертифікацію НЕК.

"З ухваленням закону, який нині є в парламенті, велика частина найбільш важкої роботи з сертифікації буде виконана", ‒ зазначив він.

Як повідомлялося, в першій половині лютого у Верховній Раді був повторно зареєстровано доопрацьований законопроект №3364-1 про сертифікацію НЕК "Укренерго" за моделлю ISO (Independent system operator), який народні депутати відправили на повторне перше читання у вересні 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА