21:41 15.01.2021

Тариф на розподіл газу буде обмежено до 1,79 грн/куб. м

2 хв читати
Тариф на розподіл газу буде обмежено до 1,79 грн/куб. м

Поряд із обмеженням ціни газу до 6,99 грн / куб. м, також буде обмежений розмір тарифу на розподіл газу в Україні - до 1,79 грн / куб. м, повідомив глава енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

"Також тарифи на розподіл, де вони були суттєво вищі, аніж середні по країні, будуть знижені до рівня не вище 1,79 грн", - написав Герус на своїй сторінці в Facebook у п'ятницю ввечері, посилаючись на схвалення такого рішення на нараді у президента України Володимира Зеленського.

Він зазначив, що це, зокрема, стосується дрібних "облгазів" типу "Лубнигаз", в яких не спрацьовує ефект масштабу.

Інших подробиць Герус не повідомив.

При цьому він наголосив, що в умовах монополізації ринків державне регулювання не тільки допустимо, але і часто необхідно.

Водночас він висловив переконання, що рішення щодо обмеження ціни газу прийняті виключно в інтересах споживачів, назвавши абсурдним обговорюване питання про його вигідність для "газових олігархів".

"Ціна газу на оптовому ринку зараз становить 9-11 грн. Продавати роздрібному споживачу можна за ціною не вище 6,99 грн. Природно, ні про які прибутки Фірташа (Дмитро, глава Group DF, що управляє операторами ГРС під брендом "РГК") або інших олігархів говорити не доводиться", - роз'яснив глава енергокомітету.

Як повідомлялося, народний депутат від правлячої фракції "Слуга народу" Роксолана Підласа заявила про намір направити на розгляд Верховної Ради законопроект, який би встановлював умовою роботи газорозподільних компаній на ринку наявність мінімум 100 тис. абонентів. За її словами, маленькі постачальники газу завищують ціни, оскільки розподіляють свої адміністративні витрати "не на 200 тис. абонентів, а на 10 тис".

Антимонопольний комітет України (АМКУ) найближчим часом вивчить обґрунтованість і прозорість тарифів на розподіл газу і в разі виявлення порушень зобов'яже НКРЕКП виправити ситуацію.

За даними НКРЕКП, розміри тарифів на послуги з розподілу природного газу, встановлені регулятором на січень 2021 року коливаються від 0,31 грн / куб м для АТ "Київгаз" і 0,35 грн / куб м для АТ "Харківміськгаз" до 2, 46 грн / куб м для ТОВ "Газпостачсервіс" і 2,55 грн / куб м для ТОВ "Газовик".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА