08:04 25.06.2020

США готують нові мита для товарів європейського експорту загальним обсягом $ 3,1 млрд

2 хв читати
США готують нові мита для товарів європейського експорту загальним обсягом $ 3,1 млрд

Адміністрація президента США Дональда Трампа може обкласти новими митами чергову порцію товарів європейського експорту обсягом понад $ 3,1 млрд євро в рік як наступний крок у суперечці з Євросоюзом щодо субсидування авіабудівних компаній.

Ці дії можуть вилитися в масштабну трансатлантичну торговельну війну вже цього літа, пише агентство Bloomberg.

Офіс торгового представника США оприлюднив попередній список з 30 видів товарів, для яких можуть бути введені мита в розмірі до 100%, включно з оливками, кавою, шоколадом, кондитерськими виробами та алкогольними напоями. Крім того, запропоновано ще більше підняти мита для європейських товарів, щодо яких вже діють підвищені тарифи, які складають нині від 15% до 25%.

Пропозицію торговельного представника США відкрито для публічного обговорення до 26 липня.

Як повідомлялося, в жовтні 2019 року Світова організація торгівлі (СОТ) дозволила США обкласти митом товари європейського експорту загальним обсягом $ 7,5 млрд, прийнявши рішення на користь Штатів, які заявляли про незаконне субсидування Євросоюзом авіабудівного концерну Airbus SE.

СОТ незабаром повинна прийняти рішення за аналогічним позовом ЄС, який обвинувачує США в субсидуванні авіаконцерну Boeing. Брюссель розраховував, що СОТ оприлюднить своє рішення вже в цьому місяці, однак, цілком можливо, що це відбудеться не раніше вересня, пише газета Financial Times. Постанова СОТ за позовом ЄС має дозволити європейським країнам ввести власні мита щодо товарів американського експорту.

Рішення СОТ повинні створити стимул для врегулювання сторонами взаємних претензій шляхом переговорів, однак експерти не виключають можливості ескалації торгового конфлікту між США і ЄС.

Новий список товарів, для яких плануються додаткові американські мита, містить продукцію Франції, Німеччини, Іспанії, а також Великої Британії, яка на момент винесення рішення СОТ за позовом Штатів була частиною ЄС.

У разі прийняття нових пропозицій торгового представника США в програші виявляться європейські люксові бренди, включно з Givenchy, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton і Hermes, а також виробники алкоголю Remy Cointreau, Pernod Ricard і Diageo.

Нові мита також можуть бути введені стосовно німецького пива.

Відповідно до рішення СОТ, Вашингтон може вводити мита в розмірі до 100% на європейські товари, список цих товарів може змінюватися в рамках ліміту на сукупний обсяг їх експорту в $ 7,5 млрд. Штати, однак, поки обмежували додаткові мита рівнем у 25 %.

Нині в США діють 15% мита на імпорт літаків з європейських країн, а також 25% мита на широке коло продовольчих товарів - від молочних продуктів та сирів до фруктів і оливкового масла, деяких видів обладнання і одягу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА