13:18 11.11.2019

Зростання конкуренції на ринку е/е закладає основу для непопулярних тарифних рішень - голова енергокомітету ВР

2 хв читати
Зростання конкуренції на ринку е/е закладає основу для непопулярних тарифних рішень - голова енергокомітету ВР

 Імпорт електроенергії в Об'єднану енергосистему (ОЕС) України завдяки зростанню конкуренції останнім часом обмежений до мінімуму, а з 15 листопада може впасти до нуля через збитковість, повідомив голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

"Диспетчери вже декілька днів обмежують імпорт е/е до мінімального рівня, в окремі години він становить менше ніж 50 МВт (за загального споживання 15-20 тис. МВт). Думаю, з 15 листопада такий імпорт знизиться до нуля, бо імпортери вже наїлися збитків", - написав він на своїй сторінці у Facebook 10 листопада.

На його думку, ситуація на ринку е/е в Україні через чотири з невеликим місяці після запуску нової моделі ринку демонструє позитивні тенденції та закладає основи для непопулярних тарифних рішень.

"Як на мене, саме такі дії/результати дають мандат і на якісь непопулярні тарифні рішення. Бо це чесно і важливо для довіри", - зазначив Герус, не уточнивши, про які рішення йдеться.

Серед основних позитивних тенденцій він відзначив значне зниження ціни і в ОЕС України, і в Бурштинському острові, а також повну відсутність дефіциту е/е на ринку 9 листопада - уперше з моменту запуску нового ринку. "Тобто взагалі не було дефіцитів ні у які години", - наголосив Герус.

Середньозважена біржова ціна на ринку на добу наперед (РСН) у Бурштинському енергоострові 10 листопада досягла історичного мінімуму з моменту запуску, сягнувши 1,35 грн за кВт/год, повідомив Герус. "Це на 19 коп., або на 14% дешевше, ніж було на початку серпня", - зазначив він.

Голова комітету уточнив, що в ОЕС України ціна е/е становила 1,26 грн за кВт-год, що на 20% нижче порівняно з початком серпня.

На його думку, зниження ціни на ринку е/е пов'язано з тим, що на ньому починає працювати конкуренція, чинники попиту та пропозиції. Водночас він спрогнозував, що з настанням холодів ціни, ймовірно, трохи зростуть.

Герус додав, що в ніч із 10 на 11 листопада запускається ще один блок Хмельницької АЕС на 1000 МВт і в роботі енергосистеми буде 12 блоків із 15 наявних у країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА