20:40 26.11.2018

НКРЕКП заборонила операторам ГРМ здійснювати донарахування населенню в платіжки за газ

3 хв читати
НКРЕКП заборонила операторам ГРМ здійснювати донарахування населенню в платіжки за газ

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), рішенням від 23 листопада 2018 року заборонила операторам газорозподільних мереж (ГРМ) здійснювати донарахування в платіжках за газ побутовим споживачам, що виникли в результаті приведення обсягів газу до стандартних умов (з урахуванням тиску і температури).

"Здійснений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів ГРМ у платіжних документах за жовтень цього року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю в приведенні до стандартних умов", - написала голова держрегулятора Оксана Кривенко на своїй сторінці у Facebook.

Так, згідно з наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості №116 від 2 лютого 2004 року, стандартними умовами для постачання та розподілу газу в Україні є температура повітря +20 градусів за Цельсієм й абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпа.

Водночас фактична температура, за якої лічильники газу побутових споживачів здійснюють вимірювання, може відрізнятися від температури, передбаченої цими умовами, відповідно до чого обсяг газу, що пройшов через побутовий лічильник, відрізняється від обсягу газу, переданого ГРМ. Облгази на підставі затверджених Міненерговугілля коефіцієнтів для приведення обсягів газу стандартним умовам і здійснили вищевказані донарахування в платіжки.

Однак, зазначила О.Кривенко, виробничо-технологічні втрати операторів ГРМ через різницю температур були вже враховані в тарифі на газ, тому комісія й ухвалила рішення про заборону здійснювати такі донарахування.

Крім того, в НКРЕКП заявили про необхідність внести до закону "Про ринок природного газу" зміни, що стосуються температури, зокрема, знизити встановлену як стандартну температуру в 20℃ на температуру в 0℃. Комісія також рекомендувала Міненерговугілля виконати умови закону в частині розробки необхідних технічних регламентів і здійснити перехід до вимірювання природного газу в енергетичних одиницях.

Водночас Асоціація газового ринку України виступила проти такого рішення комісії, вважаючи, що заборона спотворює економічну конкуренцію та суперечить лібералізації ринку газу в сегменті побутових споживачів, а також логіці побудови конкурентного ринку.

Відповідно до прес-релізу асоціації, вона вже звернулася до Європейського енергетичного співтовариства з пропозицією розпочати розслідування стосовно останнього рішення НКРЕКП.

Заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк в своїй колонці для видання "Новое время" нагадав, що ідея приводити обсяги використаного населенням газу до стандартних умов виникла майже два роки тому при внесенні змін до Кодексу газорозподільних систем.

"Але вийшла правова колізія: зміни до кодексу кодекс внесли, а до методики, яка визначає величину коефіцієнтів для приведення до стандартних умов, так і не змогли внести. Цю методику, затверджено ще 15 років тому наказом Міненерго, призначено для застосування до юридичних осіб, але не до населенню. Ця правова колізія наявна вже практично два роки", - написав він.

На його думку, щоб під час приведення до стандартних умов споживач не платив двічі, необхідно вилучити з тарифу облгазів вже наявну там компенсацію втрат через різницю в температурах.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує здійснення цінової і тарифної політики в цих сферах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА