15:49 25.01.2018

НБУ ще не обговорював з МВФ нову програму, чекає з Мінфіном слушного часу

2 хв читати
НБУ ще не обговорював з МВФ нову програму, чекає з Мінфіном слушного часу

Національний банк України (НБУ) ще не обговорював з Міжнародним валютним фондом (МВФ) питання відкриття для країни нової програми співпраці, повідомив в.о. глави центробанку Яків Смолій.

"Ми ще не починали переговори, але вже думаємо про те, коли це можливо, і на раді з Міністерством фінансів будемо ініціювати такі переговори з МВФ", - сказав він під час монетарного брифінгу в Києві в четвер.

Як пояснив Я.Смолій, нова програма співпраці з МВФ потрібна Україні з огляду на майбутні пікові виплати з обслуговування зовнішнього боргу в 2019-2020 рр., тоді як чинна програма завершується в першому кварталі 2019 року.

За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, наявність нової програми важлива не тільки для підтримки платіжного балансу країни, а й для вкорінення проведених реформ.

"Роль МВФ, як бачимо, трансформується. Ми бачимо, що багато програм МВФ мають більш-менш стандартні умови і передбачають не тільки підтримку платіжного балансу, а й укорінення структурних реформ", - пояснив він.

Д.Сологуб додав, що наразі важливо акцентувати основну увагу і на виконанні чинної програми, в рамках якої Україна ще не отримала $8 млрд.

Як повідомлялося, відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише у середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

У рамках четвертого перегляду, що відкриває шлях для отримання п'ятого транша, МВФ ще продовжує вивчати ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україні ще необхідно ухвалити законодавство про створення антикорупційного суду, реформувати, а також провести коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Київ виконав одну з умов перегляду - було ухвалено новий закон про приватизацію. Крім того П.Порошенко вніс до Верховної Ради кандидатуру Я.Смолія на посаду глави НБУ, яка фактично була вакантною з весни минулого року, коли нинішня глава Валерія Гонтарева подала у відставку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА