13:36 01.12.2021

"Київстар" до 2025 року розглядає можливість відмови від 3G та очікує майже 25% проникнення 5G-смартфонів в Україні

2 хв читати
"Київстар" до 2025 року розглядає можливість відмови від 3G та очікує майже 25% проникнення 5G-смартфонів в Україні

Мобільний оператор "Київстар" до 2025-2027 років може відмовитись від роботи з технологією мобільного зв'язку третього покоління (3G) для підвищення ефективності роботи мереж, повідомив президент компанії Олександр Комаров.

"Питання, яке так чи інакше стоїть у всіх операторів, це ефективне управління технологіями та спектром у довгостроковій перспективі. Нам треба наразі замислюватися (над оптимізацією технологій – ІФ). Ми не маємо наміру робити цього у найближчій перспективі, оскільки немає потреби, але в горизонті 2025-2027 років нам треба ухвалювати рішення щодо скорочення кількості технологій, і, найімовірніше, жертвою буде технологія 3G. Для підвищення ефективності управління та утилізації спектру", - заявив він на прес-конференції 30 листопада.

Згідно з презентацією Комарова, максимальна реалізація потенціалу технології четвертого покоління (LTE Advaned Pro) в Україні можлива протягом наступних трьох-чотирьох років.

Президент "Київстару" також наголосив на зацікавленості оператора в купівлі частот у спектрі 2100 МГц та 2300 МГц.

"Для того щоб забезпечити ефективний стабільний розвиток, нам потрібен доступ до нового спектру. Цей спектр має бути технейтральним, щоб ми могли на свій розсуд використовувати його під різні технології. Це 2100 та 2300 МГц. Цей спектр є у регулятора, ми заявили свою готовність та зацікавленість у цьому спектрі", - заявив він.

Одночасно, за словами Комарова, у Європі з боку держави та бізнесу загалом є певні розчарування у 5G, оскільки немає хороших кейсів та затребуваності і в b2b, і в b2c сегментах.

Є окремо взяті країни Південно-Східної Азії, особливо Китай, де 5G стала частиною національної програми й держава інвестує у своїх вендорів техніки. Також у США 5G, за словами Комарова, може стати альтернативою розвитку мереж провідного інтернет-доступу.

"З точки зору комерції ми бачимо ідеальний сценарій у тому, щоб досягти хоча б 20% проникнення девайсів у базу. На сьогодні проникнення 5G телефонів у базу становить лише 1,5%. Тому якогось економічного сенсу розвивати немає. Але ми готуємось", - пояснив президент "Київстару".

Нині, за його словами, оператор завершує тендер на реалізацію 5G-Core-мережі та оновлює рішення щодо 5G-ready-мережі.

"Ми також активно будуємо оптоволокно - більше ніж 1 тис. км оптоволоконної мережі щороку, і це при тому, що ми і так керуємо найбільшою оптоволоконною мережею в країні", - наголосив Комаров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА