18:07 16.11.2023

УВКБ ООН попереджає про погіршення умов та проблеми, з якими стикаються вразливі українські біженці в Європі

2 хв читати

Майже через два роки після початку повномасштабного вторгнення в Україну люди похилого віку, особи з інвалідністю, із серйозними медичними захворюваннями та особи з особливими потребами, які виїхали з України, стикаються з дедалі більшими проблемами й труднощами, згідно з останнім звітом, оприлюдненим Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Останній регіональний звіт УВКБ ООН з моніторингу у сфері захисту «Моделі переміщення, ризики у сфері захисту та потреби біженців з України (Displacement Patterns, Protection Risks and Needs of Refugees from Ukraine)” свідчить, що в цілому, завдяки статусу тимчасового захисту було досягнуто значного прогресу в забезпеченні доступу біженців до послуг та їхнього залучення до національних систем країн, однак попри це, отримані дані відображають похмуру ситуацію для найуразливіших осіб.

«Ми стурбовані тим, що багато біженців залишаються непоміченими. Ми вітаємо продовження тимчасового захисту в ЄС до березня 2025 року, але увагу треба зосередити  на повному та практичному включенні вразливих осіб в національні системи в країнах проживання», ­- сказав Філіпп Леклерк, директор Європейського регіонального бюро УВКБ ООН.

Основні висновки регіонального звіту УВКБ ООН:

Майже чверть біженців досі не мають важливих документів, включаючи біометричні паспорти, у країнах проживання. Хоча ця кількість скоротилася з 30 до 23 відсотків за останній рік, багато з тих, хто не має документів — літні люди. Численні фактори перешкоджають доступу біженців до критичної документації у країнах, які їх прийняли, включаючи необхідність пред’явити супровідні документи (які багато хто, можливо, втратив під час переміщення або залишив в Україні), тривалі періоди очікування та відповідна комісія за опрацювання запиту.

Доступ до сталого та доступного житла залишається проблемою на тлі закінчення дії безоплатних житлових програм протягом року, зменшення варіантів отримати безоплатне житло й виснаження ресурсів вразливих груп. Кількість сімей біженців, що мають серед членів родини особу з інвалідністю, які змушені звертатися до місць тимчасового проживання, зросла з 13 до 24 відсотків торік.

Також домогосподарства з літніми людьми або особами з інвалідністю досі стикаються з проблемами у доступі до працевлаштування, часто через наявність обов’язків щодо догляду або відсутність належних послуг. Частка опитаних домогосподарств з особами з інвалідністю, які були працевлаштовані, різко скоротилася — до менш ніж 20 з 38 відсотків на кінець 2022 року.

Більше деталей та фотоматеріали за посиланням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА