18:43 12.02.2024

Група депутатів зареєструвала альтернативний урядовому законопроєкт про перезавантаження БЕБ

2 хв читати
Група депутатів зареєструвала альтернативний урядовому законопроєкт про перезавантаження БЕБ

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді альтернативний урядовому законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ) №10439-2, повідомив перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк (парламентська фракція "Голос").

"Цей день настав. Сьогодні, разом з потужною групою колег, зареєстрували альтернативний законопроєкт про справжнє перезавантаження БЕБ №10439-2. Цей законопроєкт передбачає всі ті зміни, на які чекав бізнес і громадськість", - написав він у своєму телеграм-каналі в понеділок.

За словами Железняка, законопроєкт передбачає прозорий конкурс на обрання керівника та добір персоналу БЕБ за участю міжнародних експертів, політичну незалежність органу, а також повне перезавантаження всього складу БЕБ.

Він додав, що цей закон розроблено на виконання вимог МВФ, ЄС, G7, рекомендацій Світового банку та українського бізнесу.

Згідно з оприлюдненою Железняком інфографікою, в альтернативному законопроєкті пропонується заборонити призначати кадри без конкурсу шляхом переведення працівників, передбачено запуск конкурсних комісій із більшістю в них міжнародних експертів.

Щодо термінів переатестації співробітників, то альтернативний №10439-2 містить протилежну пропозиції уряду норму про переатестацію працівників через рік після закінчення воєнного стану: нардепи пропонують переатестацію комісіями всіх працівників БЕБ (окрім директора й призначених конкурсними комісіями співробітників) після обрання директора органу протягом 18 місяців.

Железняк подякував групі співавторів законопроєкту та громадським організаціям (ЦПК, ЦЕС, ІДЛО та ін.), бізнес-асоціаціям (ЄБА, АСС, УРБ та інші) і міжнародним партнерам за роботу з підготовки цього законопроєкту.

"P.S. Ми спеціально писали так закон, щоб потім жоден "реформатор" з крісла заступника ОП не заблокував його виконання. Тому зараз будемо разом з партнерами вимагати саме прийняття цього тексту", - додав депутат.

Як повідомлялося, 13 жовтня 2023 року комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт №10088 "Про першочергові заходи щодо реформування БЕБ" та альтернативний йому №10088-1. Цей проєкт закону також підтримали Мінфін і Мінекономіки, Мін'юст - із зауваженнями.

Пізніше, 29 грудня 2023 року, Кабмін затвердив свій законопроєкт про перезавантаження БЕБ, який декларує перезавантаження бюро через рік після війни. Його різко розкритикував голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін і перший заступник голови профільного парламентського голови Ярослав Железняк. За їхнім твердженням, у цьому вигляді контроль за БЕБ збереже Офіс президента, а МВФ не зарахує цього структурного маяка.

У результаті уряд відклав внесення законопроєкту до ВР на місяць, але й після доопрацювання він зазнав критики.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА