16:12 12.02.2024

Обраний президент Фінляндії не вірить у швидке поліпшення відносин із РФ, обіцяє продовжити політику Нііністьо

2 хв читати
Обраний президент Фінляндії не вірить у швидке поліпшення відносин із РФ, обіцяє продовжити політику Нііністьо

Обраний президент Фінляндії Олександр Стубб не вірить у поліпшення відносин із Росією найближчим часом.

"Зовнішня політика і політика безпеки Фінляндії раніше переважно спиралися на відносини з Росією. Тепер ця частина зникла... У нас наразі немає політичних відносин із Росією. Я не бачу, щоб вони покращилися найближчим часом", - сказав Стубб у понеділок на першій пресконференції після обрання главою держави.

Причиною цього він назвав дії Росії щодо України.

Стубб зазначив, що у Фінляндії, як і раніше, є практичні відносини з Росією, наприклад щодо кордону і дипломатії, але нині немає жодних контактів із вищим політичним керівництвом Росії.

Він наголосив на важливості забезпечення хорошого стану Сил оборони, "щоб у Фінляндії було достатньо військ як у сусіда з Росією".

Щодо ситуації на кордоні з Росією він сказав, що "потрібно розглядати її спокійно і незворушно", додавши, що "уряд добре справляється з ситуацією".

Стубб запевнив, що продовжить політику нинішнього президента Саулі Нііністьо. "Я навряд чи став би відхилятися від нинішньої політики. Я із задоволенням продовжив би справу Саулі Нііністьо", - сказав Стубб, доповнивши, що має намір керувати зовнішньою політикою Фінляндії в тісній співпраці з парламентом.

Він висунув на перший план три основні завдання свого майбутнього президентства: щодня робити все, що в його силах, завжди ставити інтереси всієї Фінляндії на перше місце і бути об'єднуючим фактором суспільства.

Стубб також зазначив, що зовнішню політику і політику безпеки Фінляндії нині визначають Європейський Союз і НАТО. "Європа має взяти на себе відповідальність у НАТО", - наголосив він, додавши, що "картина безпеки всієї Європи змінилася" через війну Росії проти України. Він висловив сподівання, що підтримка України з боку європейських держав продовжиться.

Стубба 11 лютого було обрано новим главою держави на черговий шестирічний термін. Він стане 13-м президентом і вступить на посаду 1 березня. Свій перший закордонний візит він має намір здійснити до Швеції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА