11:04 29.01.2024

В Україні найкраще ставляться до поляків, канадців, американців і українців, зокрема російськомовних, найгірше - до росіян і білорусів - соцопитування КМІС

2 хв читати
В Україні найкраще ставляться до поляків, канадців, американців і українців, зокрема російськомовних, найгірше - до росіян і білорусів - соцопитування КМІС

Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до українців і поляків, потім - до канадців і американців, а потім ідуть німці, французи та євреї, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) "Міжетнічні упередження в Україні", проведеного в жовтні 2023 року.

Респонденти також демонструють низький рівень упереджень до російськомовних українців, однак за рік, з жовтня 2022 року по жовтень 2023 року, ставлення до них дещо погіршилося.

Найвищий в Україні рівень упереджень до росіян і білорусів, які проживають у РФ і Білорусі відповідно. Також високий рівень упереджень до росіян, котрі проживають в Україні.

Рівень етнічних упереджень розраховувався за шкалою американського соціолога Еморі Богардуса - для кожної етнічної групи зі списку респонденти мають відповісти, наскільки близьку соціальну дистанцію вони готові допустити з представниками кожної з груп - від 1 (згоден допустити як члена сім'ї) до 7 (не пускав би у свою країну). Рівень упереджень розраховувався як середній показник для кожної етнічної групи.

Для україномовних українців цей показник становив 2,03, для поляків, російськомовних українців, канадців, американців, німців, французів, євреїв з України - від 2,93 до 3,39, для росіян з РФ - 6,38.

Водночас у результатах опитування відзначається невисокий загальний рівень ксенофобії в Україні (середня соціальна дистанція до 13 етнічних груп). "Рівень ксенофобії в Україні зростав із деякими коливаннями з 1994 до 2007 року, він зріс за цей період із 3,5 до 4,3 бала. З 2008 по 2013 рік індекс знизився до 4,0 бала. Далі індекс ксенофобії коливається навколо цього значення, у жовтні 2022 р. він фактично дорівнював 4, зараз трохи знизився до 3,7. Цей рівень не є високим", - ідеться в результатах дослідження.

Зазначається, що з 2021 по 2022 рік рівень ксенофобії дещо підвищився через погіршення ставлення до росіян і білорусів, а з жовтня 2022 по жовтень 2023 року дещо знизився через поліпшення ставлення до союзників (канадців, американців, німців і французів). При цьому 2013 року ставлення українців до росіян і білорусів було кращим, ніж до всіх інших етнічних груп.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю серед 1010 повнолітніх респондентів із використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх підконтрольних уряду регіонах України. За звичайних обставин статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, і 1,5% - для показників, близьких до 5%, але в умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА