17:33 24.04.2023

Українсько-естонська декларація стала десятою з підтримки України в НАТО - Жовква

2 хв читати
Українсько-естонська декларація стала десятою з підтримки України в НАТО - Жовква

Спільна декларація президентів України та Естонії, підписана в понеділок у Житомирі, підтверджує готовність співпрацювати для наближення України до членства в НАТО, зокрема в контексті Вільнюського саміту НАТО в липні.

Як повідомив у понеділок у фейсбуці заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква, ця декларація стала десятою Спільною декларацією з підтримки України в НАТО. "Естонія завершила першу десятку країн альянсу (Чехія, Бельгія, Чорногорія, Литва, Польща, Італія, Латвія, Ісландія та Словенія), які вже формалізували підтримку нашого членства в НАТО в таких деклараціях", - написав він.

Крім того, підписана декларація "зафіксувала підтримку української Формули миру, закріпила готовність до тісної співпраці задля притягнення Росії до відповідальності, зокрема і шляхом створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії, а також необхідність напрацювання правової основи для практичного використання заморожених російських активів для відновлення України.

"Нагадаю, що Естонія стала лідером у розробці національного механізму компенсації щодо заарештованих російських активів", - написав Жовква.

Декларація також підтверджує підтримку Естонією членства України в ЄС і відзначає прогрес України у виконанні рекомендацій Єврокомісії.

"Естонія – це наш особливий партнер. Від початку повномасштабного вторгнення обсяг оборонної підтримки, наданої Естонією, перевищив 1% ВВП країни або майже дві третини національного військового бюджету – рекорд із-поміж наших партнерів! Саме Естонії належить ініціатива якнайшвидшого постачання Україні 1 млн 155-мм боєприпасів, яку підтримали країни-члени ЄС", - написав Жовква.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА