14:13 04.12.2020

У ВР 26 депутатів спрямували запит до прем'єра надати інформацію щодо переговорів із Туреччиною про укладення ЗВТ

2 хв читати
У ВР 26 депутатів спрямували запит до прем'єра надати інформацію щодо переговорів із Туреччиною про укладення ЗВТ

У Верховній Раді 26 народних депутатів спрямували запит до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля надати матеріали щодо укладення угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) із Туреччиною.

Згідно депутатським запитом, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", прем'єра просять надати поточну редакцію проекту угоди, тарифні пропозиції та запити обох сторін на максимально детальному рівні із зазначенням діючих мит.

Депутати просять надати копії технічних завдань на проведення переговорів і консультацій із Туреччиною за угодою, а також звіти за нею за 2019-2020 роки.

Парламентарії також просять надати фінансово-економічне обґрунтування, зокрема прогнозні показники впливу угоди на макроекономічні показники України в середньостроковій і довгостроковій перспективах; інформаційно-аналітичні матеріали про поточний стан переговорного процесу, перелік його учасників з української сторони, позиційні матеріали про подальші переговори і консультації, можливі ризики для України в результаті лібералізації умов торгівлі в рамках угоди та шляхи їх подолання.

Раніше заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський закликав уряд дуже відповідально підійти до укладення угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Туреччиною, відстоюючи інтереси України. За його словами, у 2019 році Україна продала на турецькому ринку товарів на $2,62 млрд, тоді як Туреччина імпортувала на наш ринок $2,36 млрд. Тобто позитивне сальдо становило $ 264 млн. Отже, цей показник скоротився за останні вісім років у 6,6 разу. За підсумками дев'яти місяців 2020 року вперше в історії двосторонніх економічних відносин зафіксовано від'ємне сальдо торгівлі між Україною і Туреччиною в розмірі $16,8 млн.

Нардеп вважає, що причина такого стану справ у тому, що в структурі українського експорту переважають товари первинної обробки, тоді як турецькі компанії поставляють до України переважно продукцію з високим рівнем доданої вартості. Тому для України найбільш чутливим питанням переговорного процесу є наскільки і коли дві країни скоротять ввізне і вивізне мито на товари.

За словами заступника голови комітету, "нині Туреччина фактично вимагає від України" виключити з режиму вільної торгівлі продукцію с/г переробки, зберегти обмеження на доступ для промтоварів на турецький ринок та експортні субсидії, а також миттєво скоротити ввізні мита с/г і промтовари з Туреччини, скасувати експортні мита на сировину. На таких умовах ЗВТ не забезпечить позитивного ефекту для України, але для Туреччини укладення угоди на таких умовах забезпечить доступ до української сировини і ринок збуту готової продукції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА