15:11 27.11.2020

ВР запропонують відновити кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, підвищивши поріг відповідальності, - Монастирський

2 хв читати
ВР запропонують відновити кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, підвищивши поріг відповідальності, - Монастирський

Робоча група Верховної Ради з урегулювання конституційної кризи ухвалила рішення про необхідність відновлення кримінальної відповідальності за зазначення недостовірних даних у декларації. При цьому ступінь відповідальності має визначати парламент, заявив керівник робочої групи, глава Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція "Слуга народу") під час брифінгу в п'ятницю.

"Щодо відновлення відповідальності за недекларування або брехню в деклараціях. Ми стартували з позиції, коли Конституційний суд визначав, що брехня в декларації не є суспільно небезпечною, щоб бути в Кримінальному кодексі як злочин, і має бути інша, але некримінальна відповідальність. Основні дебати були навколо того, має тут бути адміністративна відповідальність чи все-таки кримінальна. Компромісом стало те, що, на думку робочої групи, тільки парламент, згідно з Конституцією, може визначати, що є злочином, а що - ні, а що - іншим видом правопорушення. І лише Верховна Рада встановлює ступінь відповідальності й покарання за конкретний вид злочину. Саме тому ми дійшли висновку, що за брехню в декларації та за неподання декларації має бути кримінальна відповідальність", - пояснив Монастирський.

На думку робочої групи, рівень, з якого має наставати кримінальна відповідальність у разі недостовірного декларування, має бути підвищений з 250 прожиткових мінімумів (близько 500 тис. грн) до 500 прожиткових мінімумів (близько 1 млн грн).

"До цієї суми залишається відповідальність, але адміністративна. Це перша погоджена позиція, прийнята всіма", - уточнив політик.

Крім того, робоча група виділила статтю про неподання декларації та визначила, що це може бути кримінальним проступком, але не злочином.

"Отже, ми в цьому плані справді виконуємо позиції, мотивації Конституційного суду, але все-таки за Верховною Радою залишаємо встановлення кримінальної відповідальності за ці правопорушення", - сказав Монастирський.

Він уточнив, що в групі точилася тривала дискусія щодо застосування позбавлення волі як заходу покарання за кримінальні правопорушення, пов'язані з недостовірним декларуванням. За підсумками обговорення на розгляд Верховної Ради буде внесено пропозицію, яка передбачає відповідальність у вигляді штрафів, громадських робіт і заборони на обіймання певних посад, без позбавлення волі, повідомив Монастирський.

"Ми розуміємо, що головна мета притягнення до відповідальності в цьому випадку - це те, що людина втрачає посаду, на якій вона збрехала в декларації або чомусь не подала (декларацію - ІФ)", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА