07:30 12.10.2020

Санкції проти росіян у зв'язку зі "справою Навального" і Білорусь - на порядку денному Ради ЄС

3 хв читати
Санкції проти росіян у зв'язку зі "справою Навального" і Білорусь - на порядку денному Ради ЄС

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу на засіданні Ради ЄС у понеділок намітили обговорити широке коло тем, серед яких санкції проти низки громадян Росії в зв'язку зі "справою Навального", ситуацію в Білорусі, діалог між Белградом і Приштиною.

"Є пропозиція двох держав-членів (Франції і Німеччини - ІФ) про санкції проти низки осіб у зв'язку з отруєнням (Олексія) Навального. Його вже обговорювали в робочих групах Ради ЄС. У нас не вистачає часу для оформлення в понеділок юридичного документа. Міністри можуть прийняти принципове політичне рішення з цього питання. Але списку (осіб, що підпадають під санкції і, ймовірно, організацій) на цьому засіданні не буде", - повідомив журналістам на умовах анонімності високопоставлене джерело ЄС.

Джерело пояснює, що санкції, які готуються в зв'язку з Навальним, відображають неприпустимість застосування отруйної речовини, що підпадає під заборону міжнародної конвенції як хімічна зброя.

Міністерські наради Ради ЄС в жовтні проводяться в Люксембурзі, але в надзвичайний період епідемії COVID-19 вони проходили або в Брюсселі, або віртуально. Засідання 12 жовтня заплановане, як годиться, в Люксембургу.

Рада ЄС із закордонних справ, як і на всіх своїх засіданнях починаючи з серпня, обговорить події в Білорусі. Можливо, буде прийнято письмовий висновок Ради, але в будь-якому випадку, зазначив цей чиновник, глави МЗС підтвердять позицію ЄС щодо президентських виборів і стосовно оголошеного на них переможця Олександра Лукашенка, якого в Євросоюзі не вважають законним президентом.

ЄС повторить заклик до влади Білорусі дотримуватися прав людини, зупинити насильство, припинити арешти за висловлення політичної позиції. Міністри наголосять на необхідності загальнонаціонального політичного діалогу і врегулювання ситуації за посередництва ОБСЄ.

"Міністри оголосять про початок роботи над розширення списку санкцій, до якого будуть додані нові обличчя", - сказав співрозмовник ЗМІ. Але дав зрозуміти, що і цього разу сам Лукашенко поки не буде включений в список.

"Ми очікуємо, що Лукашенко піде на діалог (з опозицією), оскільки це єдиний вихід із нинішньої кризи, - зазначив чиновник ЄС. - Я не думаю, що (міністри на цьому засіданні) введуть санкції проти Лукашенка, тому що існує певна процедура, яка вимагає часу. Але вони можуть дати політичний сигнал".

Конфлікт навколо Нагірного Карабаху обговорюватиметься в розділі "поточних питань", так само як і підсумки саміту ЄС-Україна, криза в Киргизстані, події в Мозамбіку. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель проінформує міністрів про політичну ситуацію і активності ЄС в Венесуелі і проект плану дій ЄС в сфері прав людини та демократії.

Нагірний Карабах буде обговорюватися виключно виходячи з результатів вірмено-азербайджанської зустрічі в Москві. З огляду на них міністри обговорять те, "який внесок може зробити Євросоюз у зусилля з припинення вогню і подальший пошук політичного виходу з цього застарілого конфлікту".

Серед інших основних пунктів порядку денного - діалог Белград-Приштина за посередництва ЄС про нормалізацію відносин між Сербією і Косово. Спеціальний представник ЄС із західнобалканського регіону Мирослав Лайчак вперше доповість Раді ЄС на міністерському рівні про стан розпочатого в квітні діалогу.

Рішення конкретних проблем, обговорюваних на зустрічах лідерів Сербії та Косово, дозволить укласти між ними всеосяжну юридично зобов'язуючу угоду, яка стабілізує обстановку в регіоні і наблизить Сербію і Косово до Європейського союзу, створить умови для їх спільного вступу в ЄС у віддаленій перспективі.

В офіційному порядку денному Ради ЄС - також політика союзу в регіоні Латинської Америки та Карибського басейну. Закінчиться зустріч міністрів закордонних справ робочим ланчем, присвяченим темі мультилатералізму (багатосторонності).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА