13:07 10.12.2019

Зеленському в Парижі треба було зняти з порядку "формулу Штайнмаєра", а тепер йому належить розповідати українцям, як цю формулу застосовувати - Наливайченко

3 хв читати
Зеленському в Парижі треба було зняти з порядку "формулу Штайнмаєра", а тепер йому належить розповідати українцям, як цю формулу застосовувати - Наливайченко

Народний депутат Валентин Наливайченко (фракція "Батьківщина") вважає, що президент України Володимир Зеленський під час переговорів лідерів країн "нормандської четвірки" в Парижі насамперед мав зняти з порядку денного питання про "формулу Штайнмаєра", а також не виключає ускладнень із виконанням домовленостей про обмін утримуваними особами.

"На моє переконання, українській делегації в Парижі, треба було відразу ж, тим більше, що там були всі силовики, дістати списки всіх українців, які для нас є встановленими, і сказати: "Ось встановлені особи, і ось кого ми вимагаємо до 31 грудня звільнили". Я вважаю, що щойно російський президент сказав про обмін встановлених осіб, був шанс... щоб підписи (під списком встановлених осіб - ІФ) поставили і (президент Франції Еммануель - ІФ) Макрон, і (канцлер ФРН Ангела- ІФ) Меркель, і Зеленський, і передати (президенту РФ Володимиру - ІФ) Путіну - ось встановлені особи, ось, кого ми чекаємо 31 грудня. Так працюють міжнародні політики", - сказав Наливайченко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Також він акцентував увагу на тому, що на саміті в Парижі Зеленський говорив про обмін "всіх на всіх", а російський президент вживав іншу термінологію - "обмін встановлених осіб".

"Я думаю, що найближчим часом це випливе як можлива розбіжність", - спрогнозував депутат.

Наливайченко також висловив переконання, що Зеленський мав під час переговорів зняти з порядку денного так звану формулу Штайнмаєра".

"Вдалося не Україні, а Німеччині та Франції, за підтримки Росії, впровадити в тіло вчорашніх домовленостей, по суті сьогоднішніх, "формулу Штайнмаєра". Вона чітко прозвучала і з вуст Меркель, і з уст Макрона, і підтримана була Путіним. Що це означає для України? Тепер Зеленському треба роз'яснювати, насамперед українцям, як цю "формулу Штайнмаєра "застосовувати", - сказав він.

Наливайченко також зазначив, що в Парижі "відбувалися одночасно і мирні, і газові переговори".

"Позитив це або негатив - ми поки що не знаємо. Позитив чи негатив - ми не можемо оцінювати, доки не дізнаємося будь-якої конкретики. Але цей факт стався. Чи потрібно це було робити і чи посилило це позицію України? У мене відповідь очевидна: очевидно - це послабило позицію президента Зеленського", - сказав він.

Політик додав: "Очевидно, треба було спочатку домагатися миру, контролю над кордоном і так далі, а не отримувати ще до "формули Штайнмаєра", дострокових виборів і Мінських домовленостей 2015 року, які тепер йому виконувати, ще й газові переговори".

Наливайченко також зазначив, що після переговорів у Парижі Зеленський уже не зможе заявляти про необхідність нового формату переговорів.

"Короткий висновок: усе те, що до цього часу президенту Зеленському можна було б говорити, що "я не підписував", і що "потрібні інші домовленості", стали домовленостями, які президенту Зеленському треба виконувати з невеликою, але серйозної поправкою - під більш серйозним тепер контролем, зокрема щодо термінів виконання конкретних пунктів", - підсумував народний депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА