13:20 19.11.2019

У НАТО вітають повернення Україні РФ захоплених суден

2 хв читати
У НАТО вітають повернення Україні РФ захоплених суден

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вітає повернення Україні російською стороною малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яни Капу", захоплених рік тому.

"Я вітаю повернення захоплених суден Україні. Росія мала зробити це досить давно. Вона не має права захоплювати судна. Їх повернення відповідає міжнародним зобов'язанням Росії. Я вважаю, що це хороший чинник, і сподіваюся, що це допоможе добитися якогось прогресу у виконанні Мінських угод. Це також може допомогти зусиллям, яких докладають у "нормандському форматі" для знайдення сталого політичного розв’язання кризи в Україні", - сказав Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі у вівторок.

Він також очікує, що це питання обговорюватимуть глави МЗС країн НАТО в штаб-квартирі Альянсу в середу.

"Ми хочемо донести ясний сигнал Росії, що вона має забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці", - наголосив Столтенберг.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися в Україну 7 вересня 2019 року у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

17 листопада захоплені українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі у бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні. У МЗС України заявили, що після повернення суден їх ретельно перевірять і здійснять експертизу, щоб з'ясувати, в якому вони стані та чи було вилучено з них обладнання та документацію.

У відомстві нагадали, що, незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває спір про порушення Росією імунітету трьох військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА