20:25 11.11.2019

Рада не розглядатиме у вівторок законопроект про створення ринку землі

3 хв читати
Рада не розглядатиме у вівторок законопроект про створення ринку землі

Проект закону №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" виключений явочним порядком з порядку денного Верховної Ради на вівторок, 12 листопада.

"Зараз на сайті ВР - новий порядок денний на вівторок, законів стосовно землі немає. Ще на погоджувальній (раді лідерів фракцій та депутатських груп - ІФ) пропозицію перенести питання впровадження ринку землі з вівторка не підтримали Слуги (фракція партії "Слуга народу"- ІФ ) і Голос. Але, все-таки відкладається. Це означає одне - голосів у слуг на ці недосконалі закони немає", - написала на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у понеділок увечері співголова парламентської фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

За її словами, законопроект про створення ринку землі ще кілька годин тому стояв на порядку денному в вівторок одним із перших.

Станом на 20.00 понеділка в опублікованому на сайті парламенту порядку денному на 12 листопада законопроект №2178-10 відсутній.

Раніше в понеділок, 11 листопада, на засіданні погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп глава фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, співголова фракції "Опозиційна платформа "За життя" Юрій Бойко і співголова депутатської групи "За майбутнє" Віктор Бондар зажадали зняти з розгляду парламенту проект закону №2178-10.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков виконав вимоги щодо голосування питання про зняття з порядку денного даного законодавчого акту.

За результатами голосування глав фракцій, в якому враховується кількість депутатів-членів, пропозицію Тимошенко, Бойка і Бондаря було відхилено, і, як наслідок, проект закону №2178-10 залишився в порядку денному на вівторок, 12 листопада.

При цьому після голосування Разумков сказав: "Питання залишиться в порядку денному на цей тиждень. Але будемо виходити з того, як цього тижня розглядатимуться питання".

Законопроекту №2178-10 також немає серед питань, які після голосування в Раді у вівторок, буде доручено доопрацювати для розгляду на поточній, 2-й, сесії, або серед тих, які не будуть рекомендовані для розгляду.

Разом з тим, увечері в понеділок, заступник голови комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський, який вийшов до журналістів під час засідання парламентської фракції "Слуга народу" повідомив, що законопроект №2178-10 був знятий з порядку денного з метою доопрацювання та коригування.

"Закон про землю завтра розглядатися не буде. З порядку денного ми його зняли, ми його обговорюємо, роздумуємо над правками, які будуть внесені між першим і другим читанням. Він повинен бути відкоригований", - сказав Дубинський.

Як повідомлялося, 18 жовтня парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики на засіданні в п'ятницю рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Лідер "Батьківщини" Тимошенко заявила, що рішення комітету є нелегітимним, оскільки, за її словами, комітет провів його таємно, без участі представників інших фракцій.

Група депутатів з фракції "Слуга народу", серед яких глава профільного комітету Микола Сольський, зареєструвала 10 жовтня в Раді альтернативний урядовому законопроект №2178-10, який передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборону на відчуження земель сільгосппризначення всіх форм власності.

Відповідно до законопроекту, купувати такі землі можуть громадяни і юридичні особи України, територіальні громади, держава. Водночас документом пропонується позбавити права на покупку землі фіз- і юросіб, іноземні держави, які потрапляють під дію закону про санкції.

"Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов'язані зробити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності", - зазначено в тексті законопроекту.

Крім того, документом до 1 січня 2024 року запроваджується заборона на покупку сільгоспземель юрособами, бенефіціарами яких є іноземці, іноземні держави, особи без громадянства. Одночасно дана норма не поширюється на агрокомпанії, у яких було оформлено право оренди, емфітевзису до відкриття ринку землі і які зареєстровані в Україні понад трьох років.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА