09:01 11.10.2019

Парнас і Фруман незаконно фінансували кампанії політиків в США спільно з бізнесменом з РФ заради бізнесу і відкликання посла в Україні

4 хв читати
Парнас і Фруман незаконно фінансували кампанії політиків в США спільно з бізнесменом з РФ заради бізнесу і відкликання посла в Україні

Заарештовані в США Лев Парнас і Ігор Фруман незаконно фінансували передвиборчі кампанії політиків в США, використовуючи, зокрема, гроші бізнесмена з РФ, йдеться в опублікованих у четвер судових матеріалах.

У них зазначається, що перші ознаки активності фігурантів справи в тому, що стосується фінансування передвиборчих кампаній в США, з'явилися в березні 2018 року.

"Парнас і Фруман, які до того моменту, наскільки відомо, не брали помітної участі в політичних донорських заходах, стали прагнути просувати свої власні фінансові інтереси, а також - політичні інтереси принаймні однієї української офіційної особи, з якою вони працювали.

Зазначається, що своїх цілей бізнесмени збиралися досягти, завдяки підтримці американських політиків, які отримували від них фінансування.

Для цього Парнас і Фруман придумали схеми, які дозволяли їм в обхід законодавства, перераховувати політикам на фінансування передвиборчих кампаній більше грошей, ніж дозволяється за законом. Заради цього, зокрема, вони створили компанію Global Energy Producers (GEP), яка, за їхніми словами, займалася імпортом і експортом СПГ.

У документах не вказується, хто саме отримував гроші від цих людей. Наприклад, слідчим стало відомо про фінансування політика, який в 2018 році був членом конгресу США. У документах він позначений лише як "конгресмен-1".

Саме його Парнас і Фруман просили допомогти, щоб домогтися відкликання посла США в Україні Марі Йованович. У підсумку вона дійсно залишила свій пост, проте неясно, наскільки на це вплинули два бізнесмени.

"Парнас робив зусилля, націлені на те, щоб відкликати посла, як мінімум частково, на прохання одного або декількох українських офіційних осіб", - наголошується в матеріалах обвинувачення.

Крім цього вони фінансували передвиборчі кампанії, щоб просунути власні бізнес-інтереси, причому діяли на цей раз не самі, а за участі громадянина РФ, який давав їм гроші.

У даному випадку фігурантів розслідування більше - це росіянин, який позначений лише як "іноземний громадянин-1". Про нього відомо лише, що це бізнесмен, який не проживав постійно в США.

Всі решта фігурантів - громадяни США. Це американець українського походження Парнас, американець білоруського походження Фруман, громадянин США, який народився в Україні, Андрій Кукушкін і, нарешті, Девід Корреа - американець, який народився в США.

Їх спільним завданням було заручитися підтримкою політиків для вирішення труднощів, пов'язаних з бізнес-проектом: підприємці збиралися відкрити фірму з продажу марихуани. Вони вирішили зайнятися цим бізнесом в штаті Невада, де такий вид діяльності дозволений.

Обговорення цього проекту почалося у вересні 2018 року. Бізнес-партнерам, серед іншого, потрібно було отримати ліцензію на таку торгівлю. Аналогічні ліцензії їм були потрібні в Нью-Йорку і деяких інших штатах.

Згідно з планом, допомогу фігурантам справи повинен був надати політик, який балотувався на одну з керівних посад в Неваді. Російський учасник проекту був готовий надати фінансову підтримку його передвиборчої кампанії, однак самостійно діяти не міг, зокрема, тому що "донорами" в США можуть бути тільки американські громадяни. Тому $ 1 млн на ці цілі надійшов з Росії через американських бізнес-партнерів - Парнаса і Фрумана.

Підтримка політика була потрібна, серед іншого, для того, щоб вирішити ключову проблему - підприємці не встигли вчасно подати документи на отримання ліцензії на торгівлю марихуаною і сподівалися, що їх політичний протеже їм допоможе.

Загалом, гроші, витрачені фігурантами справи на спонсорування передвиборчих кампаній різних американських політиків, обчислюються мільйонами доларів.

Раніше повідомлялося, що - в США за обвинуваченням у порушенні правил фінансування виборчих кампаній заарештували бізнесменів Парнаса і Фрумана. Американські ЗМІ активно висвітлюють цю тему, наголошуючи на тому, що цих людей адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані називав своїми клієнтами.

Фруман і Парнас жертвували кошти в кампанії республіканців, зокрема, на передвиборчу боротьбу Трампа. Крім того, в травні 2018 року ці фірми пожертвували $ 325 тис. Неурядовій організації America First Policies, створеній в 2017 році, щоб пропагувати політику Трампа "America First" (англ .: "Передусім - Америка").

Фігурантів справи обвинувачують, зокрема, у наданні неправдивих свідчень співробітникам структур, які відстежують пов'язані з виборами порушення і в фальсифікації даних про себе. Крім того, за версією слідства, вони обходили обмеження на суми, які дозволено жертвувати на політичні кампанії, перераховуючи свої гроші через інших осіб.

Усіх чотирьох бізнесменів також обвинувачують у тому, що вони робили пожертвування в особистих фінансових інтересах, а також в інтересах офіційної особи з українського керівництва.

Агентство Associated Press раніше з посиланням на джерела повідомляло, що коло бізнесменів і донорів республіканців розробляли план щодо зміни керівництва української компанії "Нафтогаз України", зокрема, Парнас і Фруман, а також нафтовий магнат з Бока-Ратон у Флориді Гаррі Саджіант III.

Згідно з планом бізнесменів, гендиректор "Нафтогазу" Андрій Коболєв повинен був бути замінений іншим топ-менеджером компанії Андрієм Фаворовим. Зазначається, що цей план був зірваний програшем Володимиру Зеленському колишнього президента України Петра Порошенка на виборах 2019 року. Після цього, за даними співрозмовників AP, міністр енергетики США Рік Перрі робив зусилля зі зміни управлінської команди "Нафтогазу".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА