19:01 03.09.2019

ВР направила до КС законопроект про зміни до Конституції щодо зменшення кількості нардепів до 300 та закріплення пропорційної виборчої системи

2 хв читати
ВР направила до КС законопроект про зміни до Конституції щодо зменшення кількості нардепів до 300 та закріплення пропорційної виборчої системи

Народні депутати України внесли до порядку денного сесії та направили до Конституційного Суду президентський законопроект про внесення змін до Основного закону щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради до 300 депутатів і запровадження лише пропорційної виборчої системи.

За президентський законопроект №1017 про внесення змін до ст.76 і 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу парламенту і закріплення пропорційної виборчої системи) у вівторок проголосували 258 народних депутатів.

Президент України Володимир Зеленський пропонує в ст.76 Конституції закріпити положення про кількісний склад Верховної Ради в 300 народних депутатів (згідно з нинішньою редакцією Конституції їх 450), які обираються на п'ять років (ця норма не змінюється).

В Основному законі пропонується прописати, що "народним депутатом України може бути громадянин України ("може бути обраний громадянин України" в нинішній редакції), який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні щонайменше останні п'ять років і володіє державною мовою ("і проживає в Україні протягом останніх п'яти років" у нинішній редакції Конституції)".

У законопроекті наголошується, що "не може бути народним депутатом України (нині "обраним до Верховної Ради України") громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо цю судимість не погашено і не знято у встановленому законом порядку".

У ст. 77 Конституції пропонується закріпити, що Верховна Рада обирається за пропорційною системою. При цьому залишається формулювання, що порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюється законом.

Перехідні положення законопроекту передбачають, що після набуття чинності цього закону про внесення змін до Конституції Верховна Рада, обрана до набуття чинності цього закону, продовжує виконувати свої обов'язки до наступних виборів народних депутатів України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА