11:36 29.08.2019

Першим рішенням наступної сесії ВР має бути фінальне затвердження зняття депутатської недоторканності - Герус

2 хв читати
Першим рішенням наступної сесії ВР має бути фінальне затвердження зняття депутатської недоторканності - Герус

Депутат Верховної Ради від фракції "Слуга народу", представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявляє, що першим рішенням наступної сесії парламенту має бути фінальне затвердження зняття депутатської недоторканності.

"Це зміни до Конституції, тому нашим першим рішенням наступної сесії має бути фінальне затвердження зняття депутатської недоторканності", - сказав Герус журналістам у четвер у кулуарах парламенту.

Також він зазначив, що сьогодні готовий проголосувати за перше рішення про зняття депутатської недоторканності, яке буде винесено до зали.

Крім того, Герус зазначив, що, можливо, в четвер також буде поставлено на голосування закон про імпічмент.

Верховна Рада 9-го скликання в перший день роботи в четвер планує попередньо (в першому читанні) проголосувати за проект закону про внесення змін до ст.80 Конституції України, який пропонує позбавити народних депутатів недоторканності.

Таке рішення підготовча група ухвалила на своєму засіданні в середу.

Законопроект №7203 вніс до ВР 8-го скликання п'ятий президент України Петро Порошенко. Документ пропонує вилучити зі ст.80 Конституції положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також про те, що їм гарантується депутатська недоторканність.

У разі затвердження в цілому конституційних змін у цій статті залишиться тільки одна норма - про те, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачено, що закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Конституційний суд України в червні 2018 року визнав цей проект закону таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Водночас КС вважає за доцільне звернути увагу на те, що, ухвалюючи рішення про скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати стан політичної та правової системи України - її спроможність у разі повної відсутності інституту депутатської недоторканності забезпечити безперешкодне та ефективне здійснення народними депутатами України своїх повноважень, функціонування парламенту, а також реалізацію конституційного принципу поділу державної влади.

Після висновку КС у Верховній Раді так і не винесли на голосування цей законопроект.

Крім того, КС надав аналогічний висновок і до депутатського законопроекту №6773.

За своєю суттю законопроекти №7203 і №6773 відрізняються лише тим, що, згідно з президентською ініціативою, зміни до Конституції в частині скасування недоторканності мають набути чинності з 1 січня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА