07:19 15.04.2019

Соціал-демократи перемогли на парламентських виборах у Фінляндії

2 хв читати
Соціал-демократи перемогли на парламентських виборах у Фінляндії

За попередніми даними, переможцем на минулих у неділю парламентських виборах в Фінляндії стала Соціал-демократична партія Фінляндії (СДПФ).

Після підрахунку 99,9% голосів виборців, вона завоювала 40 депутатських мандатів з 200 в Едускунта, як вимовляються фінською Національні збори країни, і збільшила представництво в них на 6 місць у порівнянні з попередніми виборами 2015 року, повідомила виборча комісія. Соціал-демократи змогли подолати деякий спад популярності, який супроводжував їх останніми роками. Так, на виборах 2011 року вони були другими, на виборах 2015 року четвертими.

На друге місце з мінімальним відставанням у десяті відсотка вийшла партія "Справжні фіни", які позиціонуються як націоналістична, євроскептична, соціально-консервативна партія, котра активно виступає за скорочення припливу мігрантів. Незважаючи на те, що в 2017 році партія розкололася на дві політичні організації, вона зуміла під керівництвом нового керівника, депутата Європарламенту Юссі Халла-ахо (Jussi Halla-aho) навіть збільшити кількість депутатських місць на одне і отримати 39 мандатів. Сам голова Ю.Халла-ахо став рекордсменом за кількістю отриманих голосів виборців: більше 30 тис. голосів.

Третє місце отримала Коаліційна партія: (38) мандатів. На четвертому партія Центру прем'єр-міністра Юхи Сіпілі (Juha Sipila, 31 мандат). Партія втратила 18 мандатів і Ю.Сіпіля визнав, що центристи виявилися головними серед тих, хто програв на цих виборах.

Як успіх розцінюють оглядачі результати "Зелених" і Союзу лівих сил (СЛС). "Зелені" отримали 20 мандатів і збільшили своє представництво в парламенті на 5 депутатських місць. Це рекорд за всю історію партії. У СЛС цей показник відповідно 16 і 4. Успіх партій пояснюють збільшенням у них жінок і молоді.

Жодна партія не набрала більше двадцяти відсотків голосів виборців. Це перший випадок у фінській історії. Рекордним буде представництво жінок у новому складі парламенту: їх буде 47% всього депутатського корпусу.

У виборах до національних зборів Фінляндії брали участь 9 представлених у парламенті партій і 10 не представлених. Голосування відбувалося на материку в 13 виборчих округах за партійними списками при пропорційному представництві в кожному окрузі, а також на Аландських островах, де створено окремий виборчий округ з фіксованим представництвом (1 мандат). За це місце боролися три виборчі блоки Аландських островів.

В ході попереднього голосування було віддано понад 1,5 млн голосів. За даними Мін'юсту, явка склала 36,1%. Це ще один рекордний показник для країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА