15:47 01.03.2019

Лукашенко не має наміру вимагати плати від РФ за військові бази

2 хв читати

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що не має наміру вимагати від Росії плати за розміщення на території країни російських військових об'єктів.

"Сьогодні у нас існують російські бази. Скільки ви нам за них платите? Нуль. Я розкриваю військову таємницю", - заявив О.Лукашенко на зустрічі з громадськістю та ЗМІ у п'ятницю в Мінську.

"Буквально через рік треба укладати угоду (про продовження терміну оренди військоб'єктів, -"ІФ"). Я сказав, що ми з вас ні копійки і надалі не візьмемо, навіть якщо ви податкові маневри не відрегулюєте", - сказав президент.

О.Лукашенко також заявляє, що російська влада лобіює інтереси великого бізнесу, що блокують постачання білоруської продукції.

"Треба припинити уряду Росії лобіювати олігархічні клани", - заявив О.Лукашенко.

За його словами, у Росії великий бізнес зрісся з владою, і "проштовхує свої питання".

У зв'язку з цим, глава держави згадав колишнього міністра сільського господарства РФ Олександра Ткачова, назвавши його "одним із найбільших баронів", який скупив цукрові заводи і перешкоджав постачанню білоруської продукції.

З 1995 року на території Білорусі розміщено два російські військові об'єкти - 43-й вузол зв'язку Військово-морського флоту Росії "Вілейка" (радіостанція "Антей") і радіолокаційна станція "Волга" дециметрового діапазону (вузол "Барановичі") у складі російської системи попередження про ракетний напад.

Вузол зв'язку "Вілейка", розташований біля однойменного міста, діє з 1964 року і забезпечує зв'язок на наддовгих хвилях Головного штабу ВМФ Росії з атомними підводними човнами, що несуть бойове чергування в районах Атлантичного, Індійського і частково Тихого океанів. Він також проводить радіотехнічну розвідку і радіоелектронну боротьбу і працює в інтересах інших видів ЗС Росії.

РЛС "Волга" (розташована неподалік міста Ганцевичі) створена в 1980-х роках, є елементом російської системи попередження про ракетний напад, входить до структури Космічних військ Росії. "Волга" здатна виявляти балістичні ракети в польоті, а також космічні об'єкти, ідентифікувати їх і відстежувати траєкторію, розраховуючи точки старту і падіння. Крім території Західної Європи, станція контролює райони патрулювання підводних човнів НАТО в Північній Атлантиці та Норвезькому морі.

Термін оренди обох об'єктів становить 25 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА